Takole si je Matildo zamislil Quentin Blake. Foto:
Takole si je Matildo zamislil Quentin Blake. Foto:
V slovenščini lahko beremo veliko Dahlovih del. Foto: Emka

Novo delo v angleškem jeziku bo nosilo naslov Pesmi in verzi, v njem pa bodo zbrane tudi nekatere do zdaj še nikoli objavljene zgodbe Roalda Dahla, ki ga širša javnost pozna predvsem po velikih uspešnicah, kot so Čarli in tovarna čokolade, Čarovnice, James in orjaška breskev in Matilda, predvidoma pa naj bi novo delo na prodajne police na Otoku prišlo oktobra. Med umetniki, s katerimi je Blake želel sodelovati pri projektu, so tudi Posey Simmons, Lauren Child in Gerald Scarfe.

Knjigo oglašujejo kot zbirko znanih in neznanih Dahlovih literarnih biserov, med katerimi so znane (Zlatolaska in trije medvedi) in manj znane zgodbe (Morski pes). Besedila so razdeljena v sedem sklopov, vsakega pa uvaja Blakova ilustracija, tudi sicer pa bodo strani knjige polne odličnih ilustracij.

Velikan literature za majhne in velike
Valižanski pisatelj Roald Dahl se je rodil leta 1916, med drugo svetovno vojno je služil v kraljevem letalstvu, pisanje zgodb o doživetjih iz vojne pa ga je privedlo tudi do ustvarjanja zgodb. Njegova prva objavljena zgodba je bila Sestreljen nad Libijo, objavil pa jo je ameriški časnik Saturday Evening Post. Zaslovel je predvsem kot avtor zgodb za otroke, pred kratkim pa so odprli tudi muzej, ki je posvečen le njegovemu ustvarjanju.

Quentin Blake pa velja za enega najboljših ilustratorjev v Veliki Britaniji, njegove ilustracije so bile tudi večkrat nagrajene, sam pa je oblikoval tudi nekaj lastnih risanih junakov, med katerimi je najboj znan Mister Magnolia.