Neda Pagon (13. april 1941–25. oktober 2020). Foto: MMC/Blaž Tišler
Neda Pagon (13. april 1941–25. oktober 2020). Foto: MMC/Blaž Tišler

Ob obletnici rojstva Nede Pagon, ki bi 13. aprila letos dopolnila 82 let, so pri Studii Humanitatis, Bukli in Beletrini odločili, da ustanovijo nagrado, poimenovano po njej. Namen nagrade za knjižnega urednika oziroma urednico leta je "z dolžno pozornostjo nagraditi delo urednikov, ki svoje delo opravljajo s posebnim uspehom ter v spoštovanju do knjige, bralcev in avtorjev, pa tudi do besede, vednosti in misli", so ob ustanovitvi nagrade sporočili iz založbe Studia Humanitatis.

Razpis, ki bo povabil k oddaji predlogov za najboljšega knjižnega urednika oziroma urednico, bo v reviji Bukla in na spletnih straneh Bukle, Beletrine in Studie Humanitatis objavljen še v aprilu. Nagrado bodo podelili do konca leta.

V Črnem Vrhu nad Idrijo rojena Neda Pagon je veljala za eno najprodornejših in najuglednejših družboslovk konca 20. stoletja in začetka 21. stoletja v Sloveniji. Diplomirala je na ljubljanski Filozofski fakulteti leta 1964 in pozneje tam tudi doktorirala. Raziskovala je predvsem socialno zgodovino in sociologije vsakdanjega življenja. Predavala je na Fakulteti za družbene vede in Pedagoški akademiji v Ljubljani, delala je na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU, kot predavateljica je sodelovala tudi na drugih družboslovnih ustanovah.

Odlikovanje Francoske republike Nedi Pagon

Ena največjih slovenskih intelektualk
Neda Pagon je aktivno sodelovala tudi v civilnodružbenih gibanjih v 80. letih preteklega stoletja in v času osamosvajanja. Kar 25 let je bila glavna in odgovorna urednica založbe Studia Humanitatis, bila je tudi soustanoviteljica Fakultete za podiplomski humanistični študij in Inštituta za civilizacijo in kulturo.

Prevajala je družboslovno in humanistično literaturo iz francoščine in italijanščine. Leta 2010 je prejela Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljujejo v okviru Slovenskega knjižnega sejma. Za vitezinjo reda umetnosti in leposlovja Francoske republike je bila imenovana že leta 1999. Kot prevajalka in založnica francoskih humanističnih avtorjev je leta 2014 prejela odlikovanje za častnico reda umetnosti in leposlovja Francoske republike.