Solženicin je lata 1970 prejel nobelovo nagrado za litaraturo. Foto: Reuters
Solženicin je lata 1970 prejel nobelovo nagrado za litaraturo. Foto: Reuters
Aleksander Solženicin
Solženicina so, ob mnogih drugih pomembnih možeh, pokopali v Donskem samostanu v Moskvi. Foto: Reuters

Ruskemu pisatelju in publicistu Solženicinu so namreč v posebni nominaciji za čast in dostojanstvo posmrtno podelili ugledno književno nagrado boljšaja knjiga (velika knjiga). Kot je ob nominaciji povedal predsednik sklada, ki podeljuje nagrado, Sergej Filatov, naj bi ta v celoti ustrezala pisatelju, za katerega sta bila pravica in dostojanstvo vedno glavni smernici v življenju.

Se bo Rusija le odkupila?
Znano je, da je bil 3. avgusta umrli Aleksander Solženicin preganjan v Sovjetski zvezi zaradi t. i. antipropagande oziroma zaradi pisem iz leta 1945, v katerih je posredno kritiziral Stalina - imenoval ga je "tisti z zalizci". Prijeli so ga kot oficirja sovjetskih inženirskih enot, ga odpeljali s fronte in internirali v sibirsko taborišče. Preganjanje se je nadaljevalo, ko so mu odvzeli državljanstvo in je leta 1974 kot "moteči člen v sovjetskem državljanskem organizmu" moral zapustiti državo. V Rusijo se je vrnil čez dve desetletji, njegovo najpomembnejše literarno delo Arhipelag Gulag, napisano med letoma 1958 in 1968, pa opisuje prav izkušnjo sibirskih taborišč in razmere v njih.

Po besedah Filatova je Solženicin kljub težkim izkušnjam, ki mu jih je prineslo življenje v nekdanji Sovjetski zvezi, ohranil ljubezen do svoje domovine in duhovno moč, razvidno iz njegovih del. Solženicin je bil, kot je poudaril Filatov, "svetilnik za prebivalce nekdanje Sovjetske zveze, katerim je razkrival temne strani življenja domovine".

Nagrado bodo prejeli sorodniki
Nagrado boljšaja knjiga so pred dvema letoma ustanovili Založniški zavod, Inštitut ruske književnosti, Združenje ruskih književnikov in gledališka akademija. Prva nagrada znaša tri milijone rubljev, druga 1,5 milijona rubljev in tretja en milijon rubljev, med dobitniki pa sta tudi Dmitrij Bikov in Ljudmila Ulicka. Posebno nagrado za čast in dostojanstvo bodo pisateljevim sorodnikom izročili na slovesni podelitvi konec novembra.