Velika čitalnica v NUK-u. Foto: BoBo
Velika čitalnica v NUK-u. Foto: BoBo

Dokument je namenjen krepitvi poslanstev obeh ustanov in čim širšemu sodelovanju.

Sorodna novica Viljem Leban: Konec leta bomo imeli v rokah vse papirje, da lahko začnemo graditi NUK 2

Podpisani dokument je podlaga za skupno načrtovanje in sponzoriranje dogodkov, koordiniranje dejavnosti in programov, izobraževanja in strokovne izmenjave zaposlenih in organizacijo priložnostnih razstav v obeh knjižnicah.

V času velikih izzivov informacijske dobe
"Sporazum je spodbudna gesta, ki poudarja pomen globalnega sodelovanja med knjižnicami v času velikih izzivov informacijske dobe, še posebno pod pritiskom trenutne epidemiološke situacije,"
so sporočili iz NUK-a.

Ravnatelj NUK-a Viljem Leban je dokument z izvršnim direktorjem Splošne knjižnice Cleveland Feltonom Thomasom ml. podpisal v sklopu spletne konference sestrskih mest Clevelanda, med katera sodi tudi Ljubljana.

Cleveland je središče slovenskih izseljencev v ZDA. Slovenci v Clevelandu ohranjajo narodnostno identiteto v slovenskih domovih, društvih, katoliških župnijah in podpornih organizacijah, izdajajo pa tudi svoja glasila, pripravljajo radijske oddaje ter obiskujejo slovenske sobotne šole.

Leta 2008 so v Clevelandu ustanovili Slovenski muzej in arhiv, na začetku leta 2009 pa je v okviru tamkajšnje univerze začel delovati tudi Center za slovenske študije.