Sprememba se je zgodila po razkritju, da je Francois Noudelmann, čigar roman je bil na seznamu za izbor za nagrado, v romantičnem razmerju s članico žirije Camille Laurens. Oba sta vztrajala, da nista poročena, da živita v različnih mestih in da Noudelmannovo delo ne bo deležno protekcije.

Lani je nagrado prejel Herve Le Tellier za roman L'anomalie. Foto: EPA
Lani je nagrado prejel Herve Le Tellier za roman L'anomalie. Foto: EPA

Na akademiji Goncourt so se sprva strinjali, da njuno razmerje nima tako velike teže, da bi delo umaknili iz izbora, po stopnjevanju javnega pritiska pa so naznanili spremembe pravil. V torek so objavili seznam ožjih kandidatov za nagrado, na katerem pa Noudelmannovega romana ni.

Deutsche Welle navaja poročanja francoskega časnika Le Monde, da bo v prihodnje v podobnem primeru, da ne bo razkrito razmerje med avtorjem nominiranega dela in članom žirije, to privedlo do izključitve člana žirije iz akademije Goncourt.

Sprejeto je bilo še eno novo pravilo, in sicer člani žirije ne smejo pisati javno objavljenih kritik o katerem koli delu na širšem seznamu nominiranih del. Tudi to pravilo je povezano s Camille Laurens, ki je napisala kritiko enega od romanov na širšem seznamu nominirancev, in to po objavi seznama.

Kdo bo letošnji prejemnik prestižne nagrade, bo znano 3. novembra. Kot je znano, nagrajenec prejme ček v višini le 10 evrov, saj za pravo nagrado velja vpis med velikane književnosti, ki pride z nagrado, še poroča nemški medij.