Pod zasnovo in izvedbo projekta se podpisuje zavod Divja misel, projekt pa sofinancirajo podjetje Turizem Ljubljana, oddelek za kulturo MOL in Javna agencija za knjigo RS. Foto: MMC RTV SLO
Pod zasnovo in izvedbo projekta se podpisuje zavod Divja misel, projekt pa sofinancirajo podjetje Turizem Ljubljana, oddelek za kulturo MOL in Javna agencija za knjigo RS. Foto: MMC RTV SLO
Knjižnica pod krošnjami bo odprta le v lepem vremenu, večinoma od srede ali četrtka do konca tedna. Foto: MMC RTV SLO

Do 9. septembra bodo police s knjigami in sence pod krošnjami za branje razkropljene po Ljubljani, Polhovem Gradcu in na Goriškem.

Na odprtju so spregovorili vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Nataša Goršek Mencin, načelnik Oddelka za kulturo na MOL-u Uroš Grilc in vodja projekta Tina Popovič.

Knjižnica pod krošnjami bo odprta le v lepem vremenu, večinoma od srede ali četrtka do konca tedna. V Ljubljani jo bo mogoče najti v parku Tivoli, na sprehajališču Breg, v atriju Hiše Evropske unije, na Ljubljanskem gradu, Petkovškovem nabrežju, Trnovski plaži in v parku Tabor.

Atrij Hiše Evropske unije bo gostil Evropsko knjižnico pod krošnjami, ki v Ljubljano prinaša vsem dostopen prostor, namenjen ukvarjanju z z evropsko kulturo in izmenjavi mnenj in predlogov o tem, kakšno Unijo si želijo evropski državljani, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Knjižnica se ponovno odpravlja na potep po Goriškem, ki se konec junija začenja v Novi Gorici, kamor se ponovno, po postanku v Kanalu ob Soči, vrača septembra.

Prvič pa se Knjižnica pod krošnjami odpravlja v Polhov Gradec. Pod mogočno grajsko lipo v parku ob Polhograjski graščini bo knjižnica odprta vsako sončno soboto in nedeljo.

Poleg brezplačnega branja knjig, revij in časopisov bo knjižnica ponudila številne spremljevalne dogodke, med njimi pogovore s kulturnimi ustvarjalci, glasna branja, pripovedovanja pravljic in delavnice.

V Ljubljani se bodo na Bregu zvrstili Ulični pogovori s filozofom Igorjem Pribcem, slikarko in ilustratorko Jelko Reichman, arhitektom Juretom Kotnikom in industrijsko oblikovalko Niko Zupanc. Najmlajši pa bodo lahko v junijskih sobotah prisluhnili pravljicam evropskih izročil.