Poezijo Jima Morrisona, pesnika z neukročeno osebnostjo in divjimi nastopi, so zbrali v knjigi Očividec. Foto:
Poezijo Jima Morrisona, pesnika z neukročeno osebnostjo in divjimi nastopi, so zbrali v knjigi Očividec. Foto:

Literarni večer, ki ga prirejajo v okviru Evropske prestolnice kulture, je namenjen predstavitvi slovenskega prevoda poezije frontmana skupine The Doors Jima Morrisona. Knjiga Očividec, ki jo je v prevodu Tiborja Hrsa Pandurja in Marka Samca, izdala založba Aleph, ponuja izbor pesmi iz glasbenikovega opusa.
Glasbenik, ki je obujal duh Rimbauda
Tibor Hrs Pandur opisuje Morrisona kot zelo kompleksno osebnost, ki je v petletnem javnem delovanju kritiziral ameriško družbo in njeno zgodovino, obenem pa sam zapadel v spektakel in "postal žrtev lastnega odra". Objavljene pesmi so iz notnih zapisov in fragmentarnih avtorjevih rokopisov. Morrisonova želja je bila, da bi se ga spominjali kot pesnika. Strasten bralec francoskih simbolistov in nadrealistov se je rad označeval za 'pesnika kaosa'. "Redkokdo pa je opazil, da je Jim le obujal Rimbauda in nadrealistične pesnike," pa je o njegovih besedilih dejal pevčev prijatelj Frank Lisciandro.
Jim Morrison, ki je pel v eni ključnih rockerskih skupin 20. stoletja, je s svojim uporniškim in skrivnostnim značajem poosebljal prototip rockerske zvezde. Skrivnostna je njegova prezgodnja smrt v Parizu, kjer je tudi pokopan, njegov grob pa še vedno obiskujejo množice oboževalcev.