V društvu Bronte Society jim je v veselje, da lahko s to malenkostjo Anne počastijo po 193 letih od njenega rojstva. Foto: Wikipedia
V društvu Bronte Society jim je v veselje, da lahko s to malenkostjo Anne počastijo po 193 letih od njenega rojstva. Foto: Wikipedia

Avtorica Gospe s pustega vrha namreč ni umrla pri 28 letih, ampak jih je leta 1849 štela 29. Na zamenjanem nagrobniku je zdaj končno zapisana njena prava starost. Sally McDonald, predstavnica društva Bronte Society, ki skrbi za zapuščino pisateljske družine, pravi, da je Anne še vedno pogosto spregledana zaradi Emily in Charlotte. "Vendar je bila v določenih pogledih najradikalnejša, saj je pisala o zahtevnih temah, kot je ženska potreba po samostojnosti in težavah, povezanih z alkoholizmom," pravi.
Temačno obdobje za družino Bronte
Anne je edina članica slavne literarne družine, ki ni pokopana na njihovem domu v Haworthu v Zahodnem Yorkshiru. Njeno zdravje se je drastično poslabšalo po Emilyjini smrti, zbolela je za gripo in nikoli zares okrevala. Tedaj je potovala v Scarborough v upanju, da bo svež zrak ugodno vplival na njeno zdravje, vendar je za posledicami tuberkuloze umrla le tri dni po prihodu. To je bilo za družino Bronte temačno obdobje. Osem mesecev prej je umrl brat Brother, malo pozneje še avtorica Viharnega vrha Emily.
Tri sestre so začele pisati že v mladih letih in podpisale dela, ki sodijo danes med klasike britanske literature. Charlotte je pisanje nadaljevala tudi po smrti obeh sester. Pozneje se je poročila in tudi sama zgodaj umrla, stara 38 let.