"Izročilo moje rodbine, ki ga predajam tudi svojim potomcem, je, da gremo naprej, vedno z "dobro mislijo", z upanjem, pogumom, iznajdljivostjo in ljubeznijo," pravi Tamara Matevc, avtorica dramskega besedila. Foto: MMC RTV SLO

Režiserka Ana Krauthaker je igralsko zasedbo skrbno izbrala, saj so jo sestavljali igralci, ki prihajajo iz Prekmurja ali jim je to narečje domače. Vloge so s svojimi glasovi naselili Evgen Car, Vladimir Vlaškalić, Anita Gregorec, Ludvik Bagari, Blaž Šef in Jožef Ropoša.

Igra, ki je nastala v produkciji programa Ars, je bila premierno na sporedu nocoj ob 21.05 na Prvem, na voljo za poslušanje pa bo še na spletni strani Prvega in na podkastih.

Koncept radijske igre skozi pripoved, ki jo z vrhunsko interpretacijo oživlja igralec Evgen Car, skuša slediti tudi rdeči niti motiva intuicije - tistega "upanja", "blaženega prebliska" ali "naravne moči", ki ne glede na brezna, skozi katera se človeštvo podaja, ohranja svojo logiko, svoj red in smisel, ki nam navadno ostaja bolj ali manj nedostopen in slabo doumljiv.

Ana Krauthaker, režiserka

Razumljiva tudi za poslušalce iz drugih slovenskih narečnih okolij
Zgodba o Bratonskem pilu je nastala okoli leta 1724. Ivanu Škafarju, čigar zapis je izhodišče zgodbe, jo je pripovedoval Štefan Pivar (1861–1948) iz Bratoncev. Ob cesti iz Dokležovja v Beltince stoji križ "hrvaškega Kristusa." To znamenje sta po pripovedovanju pred davnim časom postavila oče in sin iz Bratoncev, zato ker sta ju Kristus in törniška mati božja rešila pred grozno smrtjo. "V radijski igri nastopa junaška hči Katica, prav tako spretna in močna kot sin iz ljudske pripovedi. V pristni prekmurščini avtorice dramskega besedila, osnove za radijsko igro, Tamare Matevc, zgodba zveni avtentično," so pojasnili na radiu.

Prav zaradi preprostega jezika je ob pozornem poslušanju igra razumljiva tudi za poslušalce iz drugih slovenskih narečnih okolij. Pripovedovalsko je spretno napisana, liki pa izredno živi. "Poslušalci bodo lahko prisluhnili napeti ljudski kriminalki, v kateri bo šlo za življenje in smrt, storilci zlih dejanj pa bodo pravično kaznovani, kot ljudskim zgodbam tudi pritiče."

Nocoj po premieri je bil na Prvem tudi pogovor z avtorico besedila. Tonska mojstra sta sicer Sonja Strenar in Matjaž Miklič, glasbena oblikovalka je Darja Hlavka Godina, Janez Dovč pa je prispeval avtorsko glasbo na harmoniki.

Režiserka Ana Krauthaker je igralsko zasedbo skrbno izbrala, saj so jo sestavljali igralci, ki prihajajo iz Prekmurja ali jim je to narečje domače, saj je na radiu še posebej pomembno, da je govor tekoč in da je melodija narečja naravna. Foto: MMC RTV SLO
Režiserka Ana Krauthaker je igralsko zasedbo skrbno izbrala, saj so jo sestavljali igralci, ki prihajajo iz Prekmurja ali jim je to narečje domače, saj je na radiu še posebej pomembno, da je govor tekoč in da je melodija narečja naravna. Foto: MMC RTV SLO
Premiera radijske igre Bratonski pil in smeh na novomeškem likovnem bienalu

Prekmurska identiteta

V Studiu ob 17h so analizirali, kako se je med Prekmurci oblikovala slovenska narodna identiteta, kako bi se lahko zgodovina obrnila tudi precej drugače in kako teče življenje v Prekmurju danes. Vsebine Studia pripravljajo Lidija Kosi, Andrej Stopar in Goran Dekleva.

Studio ob 17h: Prekmurska identiteta

Praznični dan so zaokrožili z oddajo Slovenska zemlja v pesmi in besedi, v kateri so poslušalcem ponudili posnetek koncerta zasedbe Marko banda, znane po preigravanju žive ljudske glasbe iz Prekmurja. Koncert je nastal konec maja v sklopu festivala Godibodi.