Foto: Mestna knjižnica Ljubljana
Foto: Mestna knjižnica Ljubljana

Člani šolskega odbora v okrožju McMinn so glasovali za prepoved grafičnega romana Arta Spiegelmana, saj vsebuje kletvice in ilustracije, ki prikazujejo goloto. Avtor tega znamenitega dela, ki je na voljo tudi v slovenščini, je po pisanju BBC-ja dejal, da ga je odločitev "zmedla".

Grd jezik in neprimerna ilustracija
Maus: Zgodba o preživetju
prinaša zgodbo holokavsta in taborišč smrti, kot jo je avtorjev oče Vladko Spiegelman, poljski Jud, doživel na lastni koži.

Avtobiografski zgodbi o preživetju pod nacističnim škornjem orwellovsko-satiričen pridih dajejo antropomorfni živalski protagonisti, ki so "popredalčkani" po narodnostih: Judje so upodobljeni kot antropomorfne miši, Nemci kot mačke, Američani kot psi in Poljaki kot prašiči.

Na januarskem sestanku upravnega odbora okrožja McMinn so člani šolskega odbora povedali, da se jim zdi, da je prisotnost kletvic v knjigi neprimerna za učni načrt osmega razreda. Glede na zapisnik tega sestanka je predsednik odbora Lee Parkison dejal, da je "v tej knjigi nekaj grobega, spornega jezika".

Art Spiegelman (1948). Foto: Reuters
Art Spiegelman (1948). Foto: Reuters

Člani pa so nasprotovali tudi ilustraciji, ki prikazuje "goloto" na upodobitvi ene izmed miši. Sprva je Parkison trdil, da bi bila odstranitev kletvic najboljši način ukrepanja. Toda zaradi pomislekov o avtorskih pravicah se je odbor na koncu odločil, da v celoti prepove poučevanje tega grafičnega romana. Nekateri člani upravnega odbora so sicer podprli vključitev Spiegelmanovega dela v učni načrt.

Naravnost "orwellovsko" ravnanje odbora
Avtor je v intervjuju za CNBC dejal še, da je odločitev odbora "orwellovsko" ravnanje. Ko je dan pred dnevom spomina na holokavst, ki ga zaznamujemo 27. januarja, je dejal: "Spoznal sem toliko mladih, ki so se ... naučili stvari iz moje knjige."

Prepoved romana prihaja sredi nacionalne razprave o učnem načrtu v ameriških javnih šolah. Starši, učitelji in šolski upravitelji se spopadajo z vprašanji, kako poučevati o temah, kot so rasa, diskriminacija in neenakost.