"Z jezikom in knjigo smo. Brez jezika in knjige si sam," je misel, ki jo je rastoči knjigi prispeval Peršak.

Tone Peršak je rastoči knjigi dodal misel:
Tone Peršak je rastoči knjigi dodal misel: "Z jezikom in knjigo smo. Brez jezika in knjige si sam". Foto: BoBo

Dogodka ob razkritju novega lista Rastoče knjige so se poleg pisatelja in pesnika Toneta Peršaka udeležili tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, predsednik Državnega sveta Marko Lotrič ter predsednica društva Rastoča knjiga Marijana Kolenko.

Društvo Rastoča knjiga združuje okoli 30 šol po državi, tudi nekatera mesta, občine in knjižnice. Idejni oče projekta je Janez Gabrijelčič, skozi leta pa so vrednote Rastoče knjige prepoznale tudi nekatere druge države in tako ta ideja danes povezuje 16 držav.

"Knjiga je neprecenljivo bogastvo, ki ga nosimo v svojem srcu ga povečujemo z vsako prebrano stranjo," je še poudarila predsednica republike in govor sklenila z mislijo Victorja Hugoja: "Knjiga je v celoti pot od zlega k dobremu, od krivice k pravici, od napačnega k resničnemu, od noči k dnevu." Foto: BoBo

Predsednica republike je v govoru poudarila pomen, ki ga imata branje in knjiga na rast in razvoj tako posameznika kot družbe kot celote. "Miselnost o odličnosti, ki vključuje tudi skrb za svet okoli nas, je ključna za ustvarjanje trajnostnih sprememb. To lahko dosežemo z lastnim neprestanim učenjem, z zagovarjanjem pravičnosti, enakosti in spoštovanja ter s podpiranjem do okolja prijaznih praks in rešitev," je med drugim dejala predsednica in ob tem poudarila nujnost, da svoje talente, sposobnosti in vire uporabimo za blagor vseh, ne samo za lastno korist.

Pirc Musar se je navezala še na besede Borisa Pahorja, ki je za Rastočo knjigo zapisal: "Edino ljubezen bo rešila človeštvo." Predsednica je ob tem dejala še: "Tako lahko na simboličen način dojemamo posebno Rastočo knjigo, ki nenehno poudarja in sporoča, da smo in hočemo biti narod znanja, kulture, znanosti in odličnosti – narod rasti in napredka, tudi in še zlasti v skrbi za sočloveka." Nadalje je knjigo opisala kot ključno za napredek posameznika in družbe kot celote ter ob tem poudarila tudi njeno državotvorno vlogo.

Foto: BoBo
Foto: BoBo