Rastoča knjiga bi lahko prerasla tudi v Združene knjige Evrope. Foto:
Rastoča knjiga bi lahko prerasla tudi v Združene knjige Evrope. Foto:

Projekt je leta 2000 nastal pod pokroviteljstvom Državnega sveta Republike Slovenije, da bi z njim praznovali številne obletnice, povezane s slovensko državo in književnostjo. Namen Rastoče knjige, ki bo na Zvezni gimnaziji in realni gimnaziji za Slovence in Dvojezični zvezni trgovski akademiji na ogled do 5. 11., je predvsem seznanjati s književno zgodovino.

Knjige so temelj za ohranjanje identitete
Poleg tega so želili organizatorji z njo spomniti tudi mlade Slovence onstran meje, da je "poznavanje slovenske književne in na sploh kulturne dediščine pomemben temelj za prihodnost slovenske narodnostne identitete", kot so zapisali pri Državnem svetu. Za slovensko gimnazijo, ki sta jo ob odprtju razstave obiskala tudi predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Janez Sušnik in predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Boštjan Žekš, so se odločili, ker jo obiskuje 800 šolarjev.

Želja društva Rastoče knjige pa je, da bi projekt prerasel slovenske meje in se razvil v Združene knjige Evrope. V njem bi svojo književno izročilo predstavljale vse Evropske države, kar bi lahko Evropejcem omogočilo boljše poznavanje tovrstne dediščine na stari celini.