Foto:
Foto:

Na slovesnosti, ki so se je udeležili tudi predsednik SAZU-ja Boštjan Žekš, podžupan mestne občine Ljubljana Igor Omerza in predsednik državnega sveta Janez Sušnik, so poudarili, da je kip deklice poklon kulturnozgodovinskim dosežkom Slovencev.

Kip deklice s knjigo simbolno vključuje slovenske knjižne mejnike, kot so Brižinski rokopisi, Trubarjeva Abecedarij in Katekizem, Dalmatinov prevod Biblije, Prešernove Poezije in podobno. Dekličina knjiga naj bi vsako leto rasla in se obogatila z novimi imeni.

Še pomnite ...
Projekt Rastoča knjiga so ob prehodu v novo tisočletje, v katerem se spominjamo mnogih pomembnih obletnic - desete obletnice državnosti, tisočletnice Brižinskih spomenikov, 450. obletnice naše prve knjige, 200. obletnice Prešernovega in Slomškovega rojstva - oblikovali predstavniki znanstvenih, kulturnih, gospodarskih, univerzitetnih, založniških in cerkvenih institucij, člani nekaterih zvez in društev, predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije, Poštne banke Slovenije, Mestne občine Ljubljana, Državnega zbora Republike Slovenije in Državnega sveta Republike Slovenije.

Društvo Rastoča knjiga
Odkritje kipa je pripravilo društvo Rastoča knjiga. Glavni cilj društva je udejanjanje arhitekturne stvaritve simbola Rastoče knjige, ki ponazarja dosedanji razvoj in identiteto Slovencev kot stalno izobražujoče se družbe.