Foto:
Foto:

Projekt so pripravili Pavel Ocepek, ki je na filozofski fakulteti v Gentu lektor slovenskega jezika, univerzitetna knjižnica iz Genta, društvo Rastoča knjiga in veleposlaništvo Republike Slovenije v Bruslju. Na njem želijo predstaviti pomen kulture za Slovence, kar so storili s simpozijem o mejnikih slovenskega jezika in kulture, s klavirskim recitalom Nevenke Orešič Leban in odprtjem razstave Rastoča knjiga. Projekt so v Gentu zaokrožili z degustacijo slovenske kulinarike.

Simpozij, recital in razstava
K pestrosti simpozija o slovenski kulturi bodo prispevali Simona Kranjc z ljubljanske filozofske fakultete, njena gentska kolegica Ingrid Merchiers, Antonia Bernard, predstavnica ustanove INALCO Pariz, in Mihael Glavan iz NUK-a. Slednji je v Gentu tudi v vlogi enega od snovalcev društva Rastoča knjiga. Razstavo Rastoče knjige sta odprla slovenski veleposlanik v Belgiji Borut Trekman in dekan filozofske fakultete v Gentu dr. Freddy Mortier.

Po simpoziju je na klavirskem recitalu poleg Beethovnovih in Chopinovih del Orešič Lebanova poslušalcem predstavila tudi dela slovenskih skladteljev 20. stoletja, Marija Kogoja, Vilka Ukmarja in Lucijana Marije Škerjanca.