Gre za do zdaj najvišjo ceno, ki jo je dosegel prvenec o dečku čarovniku v kakršni koli obliki, so sporočili iz dražbene hiše s sedežem v Teksasu Heritage Auctions.

Uspešnica Harry Potter in kamen modrosti britanske avtorice J. K. Rowling je
Uspešnica Harry Potter in kamen modrosti britanske avtorice J. K. Rowling je "tiho" izšla pri založbi Bloomsbury 26. junija leta 1997. Foto: AP

"In ne le, da je najdražja knjiga o Harryju Potterju, ki je bila kadar koli prodana, ampak je tudi najdražje komercialno leposlovje iz 20. stoletja, ki je bilo kdaj prodano," je v izjavi povedal izvršni podpredsednik Heritage Auctions Joe Maddalena.

Natisnjenih je bilo 500 izvodov knjige v trdi vezavi. Od tega je bilo 300 izvodov poslanih v britanske šole in knjižnice, preostale so bile na prodaj v knjigarnah. Nekaj izvodov, ki so se pojavili na dražbi, je pristalo med najbolj zaželenimi naslovi v sodobni literaturi, dva druga pa so v letošnjem letu prodali za več kot 138.000 dolarjev, je povedal Maddalena.

Sorodna novica Dražba redkih izdaj Harryja Potterja, "svetega grala za zbiratelje"

Številne založbe so knjigo zavrnile
Idejo za serijo knjig o Harryju Potterju je J. K. Rowling dobila leta 1990. Pisanje prve knjige z naslovom Harry Potter in kamen modrosti ji je vzelo pet let, še nadaljnji dve leti pa sta pretekli, da je avtorica po številnih zavrnitvah končno našla založnika.

Knjiga Harry Potter in kamen modrosti je nato izšla pri založbi Bloomsbury 26. junija leta 1997, v trdi vezavi. Vse pa vsebujejo tiskarske napake, ki so bile v ponatisih odpravljene.

Romani o Potterju do zdaj prodani v več kot 500 milijonih izvodov
Zadnji, sedmi roman o Harryju Potterju je izšel leta 2007. Romani so bili do zdaj prodani v več kot 500 milijonih izvodov. J. K. Rowling se je s tem vpisala med najbogatejše Britance in najpremožnejše pisatelje na svetu.

Harry Potter in kamen modrosti je pred dvema desetletjema zaživel na velikem platnu, kar po besedah Maddalene kaže na moč združitve literature in filma. Knjige so bile po njegovem mnenju posledično nagrajene zaradi filmov.

Na dražbi so dražili še nekaj redkih knjig, med njimi vseh sedem naslovov Zgodb iz Narnije C. S. Lewisa, trilogijo Gospodar prstanov J. R. R. Tolkiena in podpisano prvo izdajo knjige Ubiti ptico oponašalko Harper Lee.