Nove izdaje Cankarjeve založbe ponujajo vpogled v Irak, zakulisje snemanja filma in ščepec erotike. Foto: epa
Nove izdaje Cankarjeve založbe ponujajo vpogled v Irak, zakulisje snemanja filma in ščepec erotike. Foto: epa
O snemanju filma Predmestje govori Vzporedni svet.
Bog ljubezni je umrl v hotelski sobi, trdi Svetina v eni od pesmi. Foto: epa

Ivo Svetina je erotično poezijo zbral v pesniški zbirki Lesbos. V Jelovškovih ženskah je Marko Hudnik pisal o vprašanjih, ki po smrti žene vznemirjajo upokojenega Alfonsa Jelovška, Andrej Morovič pa se je v Tisoč in eni moči razpisal o svoji odpravi v Irak, pri tem pa narisal portret sebe, te države in globaliziranja. Vinko Möderndorfer je v Vzporednem svetu pisal o umetniškem življenju v New Yorku in snemanju filma po romanu Predmestje, Milan Dekleva pa se v Zmagoslavju podgan ukvarja s težavami psihiatra Slavka Groma.

O stoletju, v katerem so stvari izšle izpod nadzora
Deklevovo delo so pri Cankarjevi založbi opisali kot "rudimentaren roman o dvajsetem stoletju, ko so vse stvari ušle iz tira". Dekleva namreč ne opisuje le psihiatrovih dram, ampak tudi dogajanje in stiske prve polovice dvajsetega stoletja v propadajoči Avstro-Ogrski in kasneje v slovenskem zakotju. Dogajanje je postavljeno v čas atentatov, zabav, padanja norm in pravil, v tem času pa živi tudi Slavko Grom. Psihiater je razpet med konkretno žensko Greto na Dunaju in sanjsko Josipino, ki živi v Sloveniji. Razmerje s slednjo se odvija kar prek pisem. Ko se Grum po vojni vrne v Ljubljano, ne more opravljati svojega poklica, ker država za psihiatrijo enostavno ne namenja denarja. Tako se posveča ustvarjanju dram, predvsem pa živi za svojo dramo. Življenje mu zapleta tudi Josipina, Grom pa se vse bolj izgublja tudi v vrtincu alkohola in mamil.

O snemanju Predmestja
Prav tako o umetnikih piše Vinko Möderndorfer, čigar Vzporedni svet je dvodelni, oba dela pa sta posvečena umetnosti in razmišljanju o njej. Kljub temu, da avtor piše o snemanju filma, pa se ne ustavi pri lastnih vtistih in občutjih, ki ga pri tem obhajajo, ampak razmišlja tudi o usodi umetnosti in človečnosti v današnjem svetu. Roman ponuja tudi vpogled v svet slovenske kulturne industrije.

Vpogled v dogajanje v Iraku
Vpogled v mednarodno odpravo Živi ščit in odpravo, s katero se je v Irak odpravil Andrej Morovič, ponuja Tisoč in ena moč. Knjiga je nastala iz zapisov za tiskane in elektronske medije, ki jih je Morovič predelal in nadgradil za knjižno izdajo. Še zlasti nazorno popotnik opiše ozračje negotovosti, trenja v odpravi, zapletene stike z oblastjo ter odprtost in gostoljublnost ljudi z ulice.

"Bog ljubezni je že umrl ..."
Edina pesniška izdaja tokratne ponudbe Cankarjeve založbe je Lesbos. Petdeset pesmi Iva Svetine je zbranih v zbirki, ki je "čutna, celo odprto erotična poezija, umeščena v toplo izročilo Sredozemlja, vendar seveda ne tistega, ki ga je poznala Sapfo, temveč današnjega, v katerem je, če parafraziramo eno od pesmi, bog ljubezni že zdavnaj umrl v hotelski sobi. Ekstazi te poezije je težko pobegniti," so zapisali pri Cankarjevi založbi.

Kaj je skrivala pokojna žena?
Marko Hudnik Alfonza Jelovška vznemirja z vprašanji, kot so onostransko zrenje duš, odnosi s prijateljskimi pari in otroki, najbolj pa ga muči s skrivnostnostjo, ki je obdajala ženo Nives, ko je ta še živela in ki je nikoli ni razkrila pred njim. Te skrivnostnosti mu ne more pomagati rešiti nihče, vsi odgovori so le "zunanje manifestacije, čarobni zarisi, ki si nadevajo videz zgodovine, naključij, družinskih in osebnih zvez".