Festival Pravljice danes se začenja na svetovni dan pripovedništva. Danes ob 17.30 bodo v Štihovi dvorani Cankarjevega doma pripovedovalci iz različnih delov sveta popeljali v izročilo svojih domovin. Foto: Pravljice danes
Festival Pravljice danes se začenja na svetovni dan pripovedništva. Danes ob 17.30 bodo v Štihovi dvorani Cankarjevega doma pripovedovalci iz različnih delov sveta popeljali v izročilo svojih domovin. Foto: Pravljice danes
Pravljice danes
V Kairu rojena pripovedovalka Chirine El Ansary veliko pozornosti posveča telesnemu izražanju, saj jo zanima, kako se prepletajo besede in gibi in na tak način vzpostavljajo čim bolj živo občutenje, predstavo in čustva. Foto: Pravljice danes
Jiři Bezlaj
Festival tudi letos nadaljuje z dogodkom Vic na vic, na katerem bodo v četrtek šale pripovedovali Jiři Bezlaj, Slavko Krušnik, Iča Putrih, Drago Mislej – Mef, večer pa bo povezoval Boštjan Napotnik – Napo. Foto: Pravljice danes

El Ansaryjevi, ki med pripovedovanjem posveti veliko pozornost telesnemu izražanju, bo mogoče danes prisluhniti v Štihovi dvorani Cankarjevega doma, sicer pa se bodo dogodki festivala odvijali tudi v Slovenskem etnografskem muzeju.


Podrobnejši program festivala Pravljice danes si oglejte tukaj.

V četrtek bodo v Cankarjevem domu pripravili dogodek z Anjo Štefan, Boštjanom Gombačem in Janezom Dovčem, ki se bodo sprehodili skozi pripovedi iz knjige Za devetimi gorami, ki jo je pravljičarka izdala leta 2011.
Z vici za odrasle
Do petka bodo v svet pravljic popeljali še dogodki Pravljice od tu in tam za otroke od šestega leta ter Vic na vic za odrasle. Slednjega bo povezoval Boštjan Napotnik - Napo, vice pa bosta med drugim pripovedovala Jiři Bezlaj in Slavko Krušič. V petek se bodo pogovarjali o pravljicah in današnjem času, o čemer bodo na pogovoru razmišljali Breda Jelen Sobočan, Mare Štempihar, Slavko Pregl, Milena Mileva Blažić in Primož Vitez.
Osrednji del festivala se bo končal s pripovedniškim večerom Pobrano na kup, festivalsko dogajanje pa bo spremljal tudi obsežnejši program, ki bo v številnih slovenskih krajih pravljicam namenjen do sredine aprila.
V sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani pripravljajo še znanstveno konferenco Slovensko pripovedništvo: o čem, zakaj in kako ga razumeti?

Organizatorji si prizadevajo ostati zvesti dolgoletnemu vodilu festivala – poslušalcem ponuditi zgodbe, ki jih nastopajoči prosto pripovedujejo, predstavljene pripovedi pa izvirajo iz različnih ljudskih izročil. Tako lahko poslušalci doživijo dobro pripovedovano besedo, z ljudskim pripovedmi pa išče živo pot v današnji čas.