Salman Rushdie je leta 1988 izdal knjigo Satanski stihi, zaradi katere je iranski ajatola Musavi Homeini leto pozneje nad njim izrekel fatvo, poziv k obsodbi na smrt. Rushdie je naslednje desetletje preživel pod policijskim varstvom in se vsaj šestdesetkrat preselil. Foto: EPA
Salman Rushdie je leta 1988 izdal knjigo Satanski stihi, zaradi katere je iranski ajatola Musavi Homeini leto pozneje nad njim izrekel fatvo, poziv k obsodbi na smrt. Rushdie je naslednje desetletje preživel pod policijskim varstvom in se vsaj šestdesetkrat preselil. Foto: EPA

75-letni indijsko-britanski pisatelj Rushdie je v ponedeljek prejel nagrado freedom to publish, ki jo podeljujejo v okviru britanskih književnih nagrad nibbies (British Book Awards), poroča Reuters.

Sorodna novica Rushdiejeve "poškodbe so hude, a smisla za humor ni izgubil"

"Mislim, da živimo v trenutku, v katerem svoboda izražanja, svoboda založništva v mojem življenju še nikoli ni bila tako ogrožena v zahodnih državah," je dejal Rushdie v videosporočilu iz New Yorka, ki so ga predvajali na podelitvi. "Svoboda objavljanja je seveda tudi svoboda branja in svoboda pisanja, možnost, da pišeš, kar hočeš ... da lahko izbereš, kaj želiš brati, in da se ne odloča nekdo drug namesto tebe."

Sorodna novica Svet o Rushdieju: "Zgled vsem, ki se borijo proti mračnjaštvu in zlorabi vere v politične namene"

Oslepel na eno oko in ne more uporabljati ene roke
Spomnimo, pisatelja Salmana Rushdieja je 24-letni Hadi Matar med predavanjem avgusta lani v zvezni državi New York zabodel v vrat in trup. Indijsko-britanski pisatelj je nato šest tednov okreval v bolnišnici, konec oktobra pa je njegov agent sporočil, da je pisatelj oslepel na eno oko in da ne more uporabljati ene roke.

Leta 1947 rojeni Rushdie je vse od leta 1989 deležen groženj s smrtjo, potem ko je takratni iranski verski voditelj ajatola Ruholah Musavi Homeini nad njim izrekel fatvo zaradi romana Satanski stihi.

Čeprav je iranska vlada fatvo uradno nehala podpirati leta 1998, grožnje niso izginile. Leta 2016 je okoli 40 iranskih državnih medijev sporočilo, da so pripravljeni prispevati več kot pol milijona evrov nagrade za Rushdiejevo glavo. Iran je po napadu odločno zanikal kakršno koli povezavo z napadalcem in krivdo pripisal pisatelju samemu, ki se je "z žalitvijo svetih zadev islama izpostavil jezi in besu ljudi".

Sorodna novica Prvi intervju Salmana Rushdieja po napadu: "Moj glavni prevladujoči občutek je hvaležnost"

"V državah na Zahodu je do nedavnega vladala precejšnja mera svobode na področju založništva. Zdaj, ko sedim tukaj v Združenih državah, sem soočen z grozovitim napadom na knjižnice in knjige za otroke v šolah," je dejal. "Gre za napad na idejo o knjižnicah. To je precej skrb vzbujajoče in tega se moramo zelo zavedati ter se proti temu zelo močno boriti."

Več kot tisoč naslovov knjig, od katerih jih mnogo obravnava vprašanja rasizma in LGBTQ, je bilo prepovedanih v ZDA. Učilnice in knjižnice so veliko naslovov umaknile v zadnjih dveh letih zaradi pritiska konservativnih staršev in uradnikov, je sporočila Ameriška veja pisateljskega združenja PEN.

Teden izida novega romana Mesto zmage
Rushdie je svoj najnovejši roman Victory City (Mesto zmage) dokončal skoraj tik pred napadom. Knjiga je zasnovana, kot da bi šlo za prevod zgodovinskega epa, prvotno napisanega v sanskrtu. Težko pričakovano delo pripoveduje zgodbo o mladi siroti Pampi Kampani, ki jo boginja obdaruje s čarobnimi močmi in ki v sodobni Indiji ustanovi mesto Bisnaga, kar v prevodu pomeni prav Mesto zmage, piše AFP.