Monroejeva je pisala na vse od zvezkov s spiralno vezavo pa do papirja z logom hotela Waldorf Astoria. Foto: Alfred Eisenstaedt
Monroejeva je pisala na vse od zvezkov s spiralno vezavo pa do papirja z logom hotela Waldorf Astoria. Foto: Alfred Eisenstaedt
Marilyn Monroe (oktober 1954)
V knjigi se bodo menda dotaknili vseh pomembnejših razmerij v igralkinem življenju. Fotografija vidno raztresene Marilyn je bila posneta oktobra 1954, takoj po tem, ko je objavila, da se ločuje od nogometne zvezde Joa Dimaggia. Foto: George Silk

Ameriška založba Farrar, Straus and Giroux je za oktober napovedala izid knjige Fragments, v kateri bodo zbrane še nikoli videne fotografije filmske fatalke, pa tudi reprodukcije zasebnih pisem, ki jih je Marilyn bodisi natipkala bodisi napisala na roko.
Na papir je menda prelila širok razpon tem: od opomb glede vlog, na katere se je pripravljala, pa do spodbud sami sebi, kako naj bo boljša igralka; od izpiskov iz monografije o italijanski renesansi pa do recepta za nadev za purana. Za marsikoga bodo zanimivi tudi žgečkljivi dnevniški zapiski o razmerju z Arthurjem Millerjem ter pisma njenemu igralskemu mentorju, slavnemu Leeju Strasbergu, ki jih je napisala med hospitalizacijo na psihiatričnem oddelku newyorške klinike Whitney.
Stroga meja med javnim in zasebnim
V fragmentih bodo ujeti tudi številni veseli trenutki, sicer pa Marilyn iz svojih zapiskov vstane kot "radovedna, sprašujoča oseba z bogatim notranjim življenjem", napovedujejo v založbi. "Človek dobi občutek, da je zelo pazila na svojo javno podobo. Sama sebe je videla zelo drugače; nenehno je skušala najti pravo Marilyn."

Pisma so bila del zapuščine Leeja Strasberga, ki jih je podedoval po igralkini smrti leta 1962. Ko je legendarni režiser in zagovornik "metodološkega" pristopa k igranju tudi sam umrl, je njegova vdova Anna pisma predala pariškemu založniku z navodilom, naj najdejo pot v javnost.

Poleg vsega drugega je imela še pesniški dar
Urednica Courtney Hodell pravi, da je Marilyn pisala "presunljivo lepe pesniške fragmente, ki te vkopljejo v tla", da pa iz nekaterih njenih zapisov lahko razberemo tudi samomorilske težnje. Beležke datirajo od leta 1943, ko je bila še najstnica, pa skoraj do smrti - ta jo je dohitela že l. 1962, pri 36 letih; uradno je šlo za samomor, čeprav še vedno obstajajo najrazličnejše špekulacije o samomoru.