Foto:
Foto:

Namen potovanja je predstaviti sodobno slovensko literaturo ruskim bralcem ter strokovni javnosti. Zvrstili se bodo številni literarni večeri, predavanja o sodobni slovenski književnosti ter srečanja z založniki.

Slovenijo bo predstavljala pestra zasedba
V Rusiji se predstaviljajo Milan Jesih, Aleš Šteger, Polona Glavan, Mojca Kumerdej, Sonja Porle, in Dušan Šarotar. Literatom pa so se na poti, ki jo je organizirala Študentska založba, pridružili še Mitja Čander (odgovorni urednik Beletrine in literarni kritik), Igor Brlek (direktor založbe), Jelka Ciglenečki, Gorazd Trušnovec, Jože Suhadolnik, Matevž Kos (literarni kritik) in Tomo Virk (Oddelek za primerjalno književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani).

Program gostovanja
Milan Jesih je v sredo sodeloval na podelitvi bralne značke na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Moskvi, v četrtek dopoldne bodo Mitja Čander, Tomo Virk in Matevž Kos predavali na katedri za slovansko filologijo Univerze Lomonosova, zvečer pa bo temu sledila predstavitev slovenske sodobne literature v klubu Bilingva. V petek bodo literati nastopili v Biblioteki inostrannih literatur (Knjižnici tujih literatur) v Moskvi, zvečer pa se bodo udeležili sprejema Veleposlaništva Republike Slovenije. V Pen klubu v Sankt Peterburgu se bodo predstavili v ponedeljek, gostovanje v tem mestu pa bodo s predstavitvijo na katedri za slovanske jezike peterburške univerze zaključili v torek.

Ob tej priložnosti je izšla tudi brošura z besedili avtorjev v ruskem prevodu, potovanje pa spremlja tudi fotograf Jože Suhadolnik, ki bo po vrnitvi pripravil fotografsko razstavo.