Aleksander Solženicin ni pridelal le dobre literature, temveč tudi zanimivo zgodovino zakonskega življenja. Foto: EPA
Aleksander Solženicin ni pridelal le dobre literature, temveč tudi zanimivo zgodovino zakonskega življenja. Foto: EPA

Skupaj z dačo v bližini kraja Rodžestvo v bližini Moskve, kamor se je nobelovec - nagrado je prejel leta 1970 - umaknil po izključitvi iz Sovjetske zveze pisateljev, naj bi pogoreli tudi nekateri Solženicinovi zapiski in stare fotografije.



Poroka, ločitev, poroka, ločitev ...
Koča je imela zelo zanimivo zgodovino. Ne le da je v njej nastal velik del zapiskov za legendarni portret življenja sovjetskih političnih zapornikov, koča je bila tudi simbol zelo nenavadnega razmerja med literatom in njegovo ženo Natalijo. Leta 1940 so Solženicina poslali na vzhodno fronto, kjer so se bili nekateri najtežji boji druge svetovne vojne, nato pa je šel še v zapor. Iz zapora je pisatelj ženi poslal pismo, v kateri jo je prosil, naj ne čaka na njegovo vrnitev, ampak naj živi naprej in se ponovno poroči. Natalija je upoštevala nasvet.

A po Solženicinovi vrnitvi v "normalno" življenje se je par spet poročil. Idila pa je bila precej kratka. Aleksander Solženicin se je zaljubil v mlado študentko in zakon je drugič, tokrat dokončno, razpadel, književnik pa se je iz Sovjetske zveze za 20 let umaknil v tujino. Skrb za dačo je prevzela Natalija, ki si je iz obupa ob ločitvi poskušala vzeti življenje.