Kristina Brenk (1911–2009). Foto: BoBo
Kristina Brenk (1911–2009). Foto: BoBo

Cikel radijskih iger za otroke bo na sporedu Radia Prvi vse štiri nedelje v septembru. Oblikovali so jih kot poklon pionirki otroškega in mladinskega založništva v Sloveniji, ki se je rodila 22. oktobra pred 110 leti.

Arhiv Radia Slovenija hrani 174 enot gradiva, povezanega s Kristino Brenk, od tega so štiri igrane vsebine, ki bodo vnovič našle pot v eter. To so Dobri sovražnikov pes, Modra vrtnica, Dolga pot in Partizanka Katarina. Avtor cikla je režiser Klemen Markovčič.

Kristina Brenk je v Ljubljani študirala psihologijo in pedagogiko, iz pedagogike je tudi doktorirala. Med njenimi avtorskimi deli velja omeniti Deklico Delfino in lisico Zvitorepko, Partizanko Kristino in Hišo ob potoku, zaslužna pa je tudi za slovenske prevode nekaterih ključnih del iz svetovne mladinske književnosti, med njimi za Piko Nogavičko. Leta 2001 je izšla antologija njene kratke proze z naslovom Obdarovanja.

Leta 1953 je ustanovila znano zbirko Čebelica
Brenkova je pri založbi Mladinska knjiga urednikovala od leta 1949 vse do upokojitve leta 1973. Tam se je v celoti posvetila mladinski književnosti kot prva urednica Mladinske knjige in velja tako rekoč za pionirko na tem področju pri nas. V tem času je zasnovala niz antologijskih in nekaterih še vedno živih zbirk za otroke. Leta 1953 je ustanovila znano zbirko Čebelica.

Prva bo na sporedu zgodba o kurirčku Nejcu
Prva igra, ki ji bo mogoče prisluhniti v nedeljo na Radiu Sloveniji – Prvi, je Dobri sovražnikov pes, ki je bila posneta v studiih Radiotelevizije Ljubljana novembra 1980. Opisujejo jo kot zvočno zgodbo o kurirčku Nejcu in njegovih vojnih dogodivščinah. V njej nastopajo Ivo Ban kot pripovedovalec zgodbe Jernej, kot otroka ga je zaigral Martin Splihal, Babica je Duša Počkaj, Tomaža interpretira Janko Šintler, v vlogi Strica Romana je Janez Albreht, Dedek je Boris Kralj, Teta Mina pa Milena Zupančič. Dramaturg je bil Borut Trekman, režiser Aleš Jan, avtorica radijske priredbe pa Djurdja Flerè.

Sorodna novica Mami slovenske slikanice Kristini Brenk so se poklonili s pravljicami in festivalom

12. septembra bo na programu Modra vrtnica za princesko, zgodba o kralju, zaljubljenem v vrtnarjenje. Zaželi si modro vrtnico, zato sklene, da hčerko poroči s tistim, ki mu jo bo prinesel.
Lik Dvornega norčka interpretira Nace Simončič, Princeska je Jana Osojnik, Kralja odigra Stane Potokar, Fanta Drago Makuc, Vrtnarica je Mila Kačič; Princ suhi je Laci Cigoj, Princ debeli pa Janez Sever. Režiserka je bila Rosanda Sajko, nastala je je igra februarja 1961.

Dolga pot bo na programu teden pozneje, govori pa o deklici, ki sicer ni bila posebno pogumna, a je vendarle opravila veliko junaštvo. "V časih upora namreč vse presega svoje meje, dogodke, ljudi in tudi kratke poti so takrat lahko zelo dolge," povzemajo zgodbo na radiu. V njej nastopa Marija Benk, sooblikovala pa sta jo tonska mojstrica Metka Rojc in režiser Jože Vozny. Posneta je bila julija 1970.

Zadnjo nedeljo v septembru bo mogoče bo ponovno oživela igra Partizanka Katarina, zgodba o pogumnem dekletu, ki pride v partizane. Sodeč po življenjski poti Kristine Brenk, bi lahko rekli, da gre pri tej zgodbi delno tudi za avtobiografijo. Nastopata Ivanka Mežan in Polde Bibič. Dramaturg je Ervin Fritz, režiserka Irena Glonar, avtorica radijske priredbe pa Djurdja Flerè. Posneto je bilo junija 1984.

Igre bodo mesec dni po predvajanju v radijskem etru dostopne na tudi zahtevo na spletni strani Prvega in v spletnih arhivih RTV Slovenija. Razširjene in didaktične vsebine o radijski igri za otroke so dostopne tudi na Otroškem portalu RTV Slovenija in podstrani Radijska igra za otroke.


Novinarka Živa Rogelj je leta 2009 o njej posnela dokumentarni film z naslovom Zgodbe Kristine Brenkove. Avtorica je dejala, da je bila portretiranka "kot kalejdoskop" in je v zadnjih mesecih svojega življenja snemalni ekipi "prijazno odprla vrata svojega doma" za Bežigradom in v rojstnem Horjulu.

Zgodbe Kristine Brenkove