Programska asistentka Kinodvora in prevajalka Maša Peče je knjigo označila kot oseben opis     ustvarjanja stripa predavatelja in teoretika stripa McClouda, ki je poln referenc na druge, njemu ljube     striparske avtorje zadnjih desetletij. Poudarila je, da v slovenskem prostoru manjka uveljavljena     teoretska terminologija o striparski umetnosti, zato jo je treba vedno znova izumljati. Foto: www.buca.si
Programska asistentka Kinodvora in prevajalka Maša Peče je knjigo označila kot oseben opis ustvarjanja stripa predavatelja in teoretika stripa McClouda, ki je poln referenc na druge, njemu ljube striparske avtorje zadnjih desetletij. Poudarila je, da v slovenskem prostoru manjka uveljavljena teoretska terminologija o striparski umetnosti, zato jo je treba vedno znova izumljati. Foto: www.buca.si
Letošnje izdajateljske načrte Društva za 2 koluta je predstavil Prassel, ki je tudi programski direktor festivala animiranega filma Animateka. Dejal je, da je izdajanje stripov pri društvu spremljevalna dejavnost ob animiranemu filmu, ki se mu društvo kar najbolj posveča, a doslej so z izdajo stripa Persepolis Marjane Satrapi že poželi navdušenje med bralci.
Nemirno morje hrvaško-slovenske avtorice Helene Klakočar je na na mednarodnem stripovskem festivalu v francoskem Angoulemu prejelo nagrado za roman v stripu. Foto: Kino Šiška

Katerina Mirović s Stripburgerja in Igor Prassel z Društva za oživljanje zgodbe 2 koluta sta predstavila letošnji založniški načrt in aktualne izdaje; med drugim je bilo izpostavljeno tudi dejstvo, da v slovenščini manjka teoretična terminologija o striparski umetnosti. To je poudarila Maša Peče, prevajalka enega izmed temeljnih del striparske teorije Kako nastane strip Scotta McClouda.

Knjiga, ki je tudi sama zarisana v strip, razkriva pripovedne skrivnosti stripa, mange in risanega romana oziroma romana v stripu in je nekakšne vodnik skozi načine, na katere stripovski umetniki z uporabo svojih veščin spreminjajo zgodbe v stripovske strani.

Poleg teorije so pri Društva za 2 koluta napovedali še izida knjig L'inverno d'Italia (Zima Italije) Davideja Toffole, v kateri pripoveduje zgodbo o tragediji v italijanskem koncentracijskem taborišču Gonars, in Bosanski sploščeni pes avtorjev Larsa Sjunnesona in Maxa Anderssona, ki pripoveduje o potovanju po državah nekdanje Jugoslavije.

Odisejada neke družine
Stripburger pa bo letos ponudil stripovskim bralcem devet izdaj slovenskih in mednarodnih avtorjev stripa v različnih zbirkah. Nemirno morje hrvaško-slovenske avtorice Helene Klakočar je na na mednarodnem stripovskem festivalu v francoskem Angoulemu prejelo nagrado za roman v stripu. Nagrajeni v roman v stripu so dnevniški zapisi, ki se začnejo leta 1991 med počitniškim jadranjem družine po Jadranu. Sredi morja jih zaloti vojna v nekdanji Jugoslaviji, zato nadaljujejo jadranje proti Grčiji.
V drugem delu knjige govori o življenju družine, ki se je izselila na Nizozemsko, kjer, kot je dejala Mirovićeva, avtorica tankočutno razmišlja in zarisuje okolico in druge kulture. S preprosto, skicozno risbo s tušem in čopičem brez olepševanja in patetike pripoveduje zgodbo o vsakdanu izseljencev, ki jih je od doma pregnala vojna. Strip je iz srbske izdaje prevedla Tea Hvala.

Mazzinijeve zgodbe v stripu
Živa sem!
je prvi stripovski album izpod peresa Andreja Štularja, ki je namenjen mlajšim bralcem. Album je bil izbran na italijansko-slovenskem natečaju za strip z imenom Živel strip! in predstavlja junakinjo Živo Pesek, junaško in radovedno deklico, ki se lahko kosa z najbolj drznimi fanti in svojo nasprotnico Bajso Hinavsko. Štuler ustvarja še na področju ilustracije, kiparstva, oblikovanja lutk in scenografije, slikarstva, fotografije in filma.

Do konca leta bo Stripburger izdal še Ezekielove solze izpod praskala Matthiasa Lehmanna, ki bil leta 2007 v ZDA nominiran za Eisnerjevo nagrado in se pridružil mesecu francoskega stripa, ki ga organizira Francoski institut Charlesa Nodierja. V okviru projekta Deveta soba bodo letos med drugim izdali še stripe, zasnovane po zgodbah Mihe Mazzinija.