Nélida Piñon (1937–2022). Foto: EPA
Nélida Piñon (1937–2022). Foto: EPA

"To je velika izguba za brazilsko književnost. Verjetno je bila največja živeča brazilska pisateljica," je ob njeni smrti dejal trenutni predsednik Brazilske pisateljske akademije v Riu de Janeiru Merval Pereira.

Pisateljica je umrla v bolnišnici v Lizboni, njene posmrtne ostanke pa bodo poslali v Brazilijo, kjer jo bodo pokopali v mavzoleju pisateljske akademije.

Nélida Piñon se je rodila leta 1937 v Riu de Janeiru v galicijski družini. Da bo svoje življenje posvetila pisanju, se je odločila že v otroških letih. Končala je študij novinarstva, nato pa ustvarila literarni opus približno 20 knjižnih del.

Leta 2005 je za svoj literarni opus prejela nagrado princa Asturije. Foto: EPA
Leta 2005 je za svoj literarni opus prejela nagrado princa Asturije. Foto: EPA

Pisala je romane, kratke zgodb, eseje in spomine. Med njenimi deli velja omeniti predvsem romana A Casa da Paixao (Hiša strasti) iz leta 1972 in A republica dos sonhos (Republika sanj) iz leta 1984. Obe knjigi je zasnovala na zgodbi lastne družine, ki je emigrirala iz španske pokrajine Galicije v Brazilijo. Njena dela so prevedena v več kot 30 jezikov.

Pisateljica, ki je svetu predstavila zapleteno stvarnost Latinske Amerike
Nélida Piñon je pisala zgodovino in leta 1996 postala prva ženska na čelu Brazilske pisateljske akademije. Leta 2005 pa je prejela nagrado princa Asturije za književnost. Žirija je takrat o njej zapisala, da gre za najpomembnejšo glasnico brazilske književnosti, in ocenila, da ji je uspelo "svetu predstaviti zapleteno stvarnost Latinske Amerike".