Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB), ki letos poteka sedmo leto zapored, je največja manifestacija spodbujanja branja in bralne kulture pri nas. Vse do 7. oktobra bodo pobudniki projekta skupaj s partnerji in podporniki poskrbeli za dogodke in dejavnosti, ki prispevajo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture v slovenskem kulturnem prostoru. S temo branja v javnem prostoru pa želijo branje pripeljati tudi v prostore, kot so galerije in muzeji, čakalnice zdravstvenih domov, nakupovalni centri, parki in trgi ter gozdne površine.

Tudi povabilo k branju v gozdu in obisku gozdnih knjižnic
NMSB, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco, se tradicionalno začenja s posvetom, ki ga organizira Bralno društvo Slovenije s soorganizatorji. Posvet z naslovom Humor rešuje človeka, ki bo 9. septembra v Cankarjevem domu, bo posvečen pomenu humorja v literaturi.

Projektu se letos kot partnerja pridružujeta Zavod za gozdove in Turistična zveza Slovenije, ki bosta 27. septembra, na svetovni dan turizma, skupaj z Andragoškim centrom Slovenije in Gozdarskim inštitutom Slovenije vabila k branju v gozdu in obisku gozdnih knjižnic.

Prvikrat tudi Festival izvirne slovenske slikanice
V sklopu NMSB-ja bo tudi prvi Festival izvirne slovenske slikanice, ki ga pripravlja založba Mladinska knjiga s podporo Javne agencije za knjigo (JAK) RS. Festival bo potekal do 22. oktobra, ta dan je namreč rojstni dan pisateljice Kristine Brenkove (1911–2009), ki je bila med drugim prva urednica znamenite knjižne zbirke Čebelica. Festival bo prinesel številne dogodke po državi, na katerih bodo slovenske izvirne slikanice predstavili najvidnejši slovenski ustvarjalci izvirnih slikanic, avtorji in ilustratorji. Festivalsko dogajanje se bo odvijalo v sodelovanju z vrtci in osnovnimi šolami ter kulturnimi in drugimi ustanovami.

Ilustracija na letošnjem plakatu Beremo skupaj je delo Suzi Bricelj iz slikanice Nine Mav Hrovat z naslovom O kraljeviču, ki ni maral brati. Foto: NMSB
Ilustracija na letošnjem plakatu Beremo skupaj je delo Suzi Bricelj iz slikanice Nine Mav Hrovat z naslovom O kraljeviču, ki ni maral brati. Foto: NMSB

V okviru letošnjega NMSB-ja bo potekalo tudi nekaj večjih nacionalnih projektov ter številne – zdaj že tradicionalne – dejavnosti. Med njimi so prej omenjeni strokovni posvet Bralnega društva Slovenije (9. septembra), začetek branja za bralno značko (17. septembra) in projekt Rastem s knjigo. Mnoge dogodke, ki sledijo letošnjim poudarkom projekta, pa skozi vse leto pripravljajo tudi splošne knjižnice ter druge kulturne in izobraževalne ustanove.

Tudi tokratni NMSB bo pospremila javna medijska in plakatno-komunikacijska nacionalna akcija Beremo skupaj, ki poteka pod vodstvom Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS s partnerji. V okviru te akcije bodo vzgojno-izobraževalnim zavodom, splošnim knjižnicam in drugim ustanovam, ki spodbujajo branje, razdelili več tisoč plakatov. Letošnji plakati vabijo k branju tudi s plakatnih mest po vsej Sloveniji. Ilustracija na letošnjem plakatu Beremo skupaj je delo Suzi Bricelj iz slikanice Nine Mav Hrovat, naslovljene O kraljeviču, ki ni maral brati.

Knjige odpirajo in omogočajo neskončno bogat svet
"Želimo si, da bi branje knjig postalo del našega vsakdana, da bi bile knjige vidne in brane tudi tam, kjer jih zdaj morda še ne vidimo. Vabimo vas, da se skupaj z nami potopite v neskončno bogat svet, ki nam ga odpirajo in omogočajo knjige," je v poslanici ob mednarodnem dnevu pismenosti in začetku Nacionalnega meseca skupnega branja med drugim zapisala ministrica za kulturo Asta Vrečko. Dodala je še, da "branja v javnih prostorih ustvarjajo edinstvena okolja, ki navdihujejo in ustvarjajo skupnosti. Odpirajo svet knjig in branja tudi tistim, ki berejo manj."