Kot pesnik je letošnji prejemnik zlatnika poezije Veno Taufer predstavnik modernizma in obenem tudi najizrazitejši predhodnik slovenskega pesništva avantgarde v 60. letih. Tradicija mu rabi kot vir eksperimentalnih iskanj in preizkušenj, so o njem zapisali pri Društvu slovenskih pisateljev. Foto: BoBo
Kot pesnik je letošnji prejemnik zlatnika poezije Veno Taufer predstavnik modernizma in obenem tudi najizrazitejši predhodnik slovenskega pesništva avantgarde v 60. letih. Tradicija mu rabi kot vir eksperimentalnih iskanj in preizkušenj, so o njem zapisali pri Društvu slovenskih pisateljev. Foto: BoBo
Ob izidu pesniškega prvenca Nisem uveljavljenega režiserja in dramatika Dušana Jovanovića so zapisali, da njegove pesmi bralca nenehno zavajajo tako daleč, da smo priče nezmožnosti najenostavnejšega preštevanja, beleženja in evidentiranja. Energija, ki se ob tem sprošča, je zavidljiva in nadvse lucidna, humorni učinek take vrste, da nas preko suspenza zadnjih verzov pesmi povede v smeh in osvoboditev.
Ob izidu pesniškega prvenca Nisem uveljavljenega režiserja in dramatika Dušana Jovanovića so zapisali, da njegove pesmi bralca nenehno zavajajo tako daleč, da smo priče nezmožnosti najenostavnejšega preštevanja, beleženja in evidentiranja. Energija, ki se ob tem sprošča, je zavidljiva in nadvse lucidna, humorni učinek take vrste, da nas preko suspenza zadnjih verzov pesmi povede v smeh in osvoboditev. Foto: BoBo

Trije finalisti s pesniškimi prvenci so Dušan Jovanović z Nisem, Katja Perat z Najboljši so padli in Franci Novak z Otroštvo neba, ob njih pa se bosta za nagrado potegovala še pesnika srednje generacije, Barbara Korun z zbirko Pridem takoj in Uroš Zupan z zbirko Oblika raja.

Antologija pesmi lavreatov
Žirija, ki jo sestavljajo predsednik Peter Kolšek ter članici Melita Forstnerič Hajnšek in Jelka Kernev Štrajn, bo dobitnika 15. Veronikine nagrade, vredne 4000 evrov bruto, razglasila 23. avgusta na Starem gradu v Celju. Lani jo je za zbirko Razlagalec sanj prejel Andrej Medved. Ob letošnjem jubileju bo izšla antologija Pesmi Parnasa, v kateri bodo predstavljeni vsi dosedanji lavreati in lavreatinje, tudi letošnji, s po desetimi pesmimi, kratkim avtobiografskim zapisom in razmislekom.

Na prireditvi konec avgusta bodo podelili tudi zlatnik poezije za leto 2011, ki ga za literarni opus prejme pesnik, prevajalec, kritik, urednik in teatrolog Veno Taufer. Dosedanji dobitniki zlatnika poezije so bili Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Miroslav Košuta, Ivan Minatti in Neža Maurer.

Stadionski domet Jovanovića
Med pesniki, ki se za Veronikino nagrado potegujejo s prvenci, je najbolj prepoznaven Dušan Jovanović, ki se je uveljavil kot dramatik in gledališki režiser. Kot piše Aleš Šteger na zavihku Jovanovićevega letošnjega pesniškega prvenca z naslovom Nisem, pesnikove pesmi opiše kot dramske, že kar karizmatične, njihov potencialni domet pa množičen, domala stadionski.

Poleg Jovanovićevega sta v finalu še dva prvenca. Franci Novak, lanski vitez poezije pesniškega turnirja v Mariboru, je po mnenju avtorja spremne besede Jureta Jakoba z zbirko Otroštvo neba suvereno stopil na prizorišče mlade slovenske poezije. Druga je Katja Perat z zbirko Najboljši so padli, za katero je literarna kritičarka Mojca Pišek zapisala, da "je v tem trenutku prvo ime literarno sistemske nepokorščine".

Poezija v suspenzu Korunove
Za pesniško nagrado se bosta potegovala tudi avtorja srednje generacije slovenskih pesnikov, Korunova in Zupan. Avtor spremne besede k najnovejši zbirki Barbare Korun Pridem takoj je zapisal, da se temeljna gesta njene poezije kaže v razdelku Monologi: "Gre za poezijo v suspenzu v dobesednem pomenu te besede, kot 'zadržek', odlog, nihaj, ki pesem vzdržuje v odprti ne-odločenosti in ji ne dovoljuje, da bi se zaprla in razpustila v - anestetiko."

Uroš Zupan je pesniško zbirko Oblika raja objavil 20 let po izidu njegove pesniške knjige Sutre, ki v nekaterih krogih velja za kultno. Kot piše na zavihku njegove aktualne zbirke Oblika raja, bi si Zupanove pesmi iz rade "trajno prisvojile svetlobo, ki je že dosegla svoj zenit, pozlato, ki je na tem, da bo začela temneti" in delujejo kot pesnikov poskus, da bi se odrešil.