Selektorico Tatjano Duma veseli, da so med prijavljenimi predstavami tudi tehnično zelo zahtevne, kakršna je pop rock opera Neron. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Selektorico Tatjano Duma veseli, da so med prijavljenimi predstavami tudi tehnično zelo zahtevne, kakršna je pop rock opera Neron. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Triko (SLG Celje)
Domače gledališče se bo za simpatije gledalcev in žirije potegovalo s predstavo Triko. Foto: SLG Celje

Potem ko smo že izvedeli, da nagrado žlahtno komedijantsko pero za najboljše novo komično dramsko besedilo dobi že večkratni celjski lavreat Vinko Möderndorfer, so dnevi komedije tudi zares 'štartali'. Uvodna predstava je bila produkcija Kulturnega zavoda KULT Krpan vs. Brdavs, ki jo selektorica napoveduje kot medcivilizacijsko tragikomedijo. Otvoritveno predstavo so si že ogledali žiranti. Dramaturginja in muzejska svetovalka Mojca Kreft, pesnik, dramatik in prevajalec Ervin Fritz in skladatelj, dirigent in violinist Nenad Firšt bodo svojo končno odločitev podali 14. marca.

Osem tekmovalnih predstav
Za nastop na 19. Dnevih komedije se je z 19 predstavami potegovalo 14 gledališč. Poleg že omenjenega Kulturnega zavoda se svoje delo v program uspelo 'vriniti' še mariborskemu Narodnemu domu (Svobodni zakon), SNG-ju Drami Ljubljana (Neron), SLG-ju Celje (Triko), Mestnemu gledališču Ljubljanskemu (Grdoba), Gledališču Koper (Chicchignola), SNG-ju Nova Gorica (Nenavadna prigoda) in Prešernovemu gledališču (Revizor). Na večer, ko bomo izvedeli za najboljšo od teh predstav, pa si bomo lahko ogledali še sklepno predstavo festivala. To bo gostovanje narodnega gledališča Kikinda s predstavo Ti nori tenorji po drami Kena Ludwiga, ki smo jo nenazadnje pri nas pred nekaj leti spoznali v produkciji SNG-ja Maribor.

Spremljevalni program festivala je Tatjana Doma zasnovala kot retrospektivo uspešnih komedij, ki so že bile uprizorjene na Dnevih komedije. Gre za dve predstavi, ki ju je občinstvo v preteklosti že izbralo za najboljši predstavi, in sicer za stand-up komedijo Tadeja Toša ZapufanPikaSn in za koprodukcijo Gledališča Koper in SNG-ja Nova Gorica Duohtar pod mus!; tema dvema predstavama se bo pridružila še predstava Marjetka, str. 89 v produkciji MG-ja Ptuj.

Ob predstavitvi svojega izbora je Tatjana Doma povedala, da je s prijavljenimi predstavami zelo zadovoljna, veseli pa je ne le njihova kakovost, ampak tudi to, da nekatera gledališča prijavljajo tehnično zahtevne predstave, kakršen je Neron. Napoved programa je Doma spremila s kratkim sporočilom, ki bo morda še koga zvabil v 'njen' teater: "Občinstvo pogosto enači komedijo z bulvarijo, kar ni res, saj ima komedija ogromno podzvrsti, lahko je ostra in kritična. Komedija nam lahko preko smeha približa socialno-politično sliko našega življenja."