Michael Triegel je s svojim slikarstvom, ki se močno naslanja na delo starih mojstrov, 'zelo priljubljen pri cerkvenih dostojanstvenikih, ki so pri njem, čeprav ni veren, naročili že več del. Foto: Museum am Dom Würzburg
Michael Triegel je s svojim slikarstvom, ki se močno naslanja na delo starih mojstrov, 'zelo priljubljen pri cerkvenih dostojanstvenikih, ki so pri njem, čeprav ni veren, naročili že več del. Foto: Museum am Dom Würzburg
Rafael: Papež Julij II
Benedikt XVI. je Triegla na avdienci imenoval za njegovega Rafaela. Rafael je prav zares ustvaril dva izjemna portreta papežev, in sicer Julija II. in Leona X.

Ko je omenjal Rafaela, je Benedikt XVI. najbrž razmišljal o izjemnih portretih papežev Julija II. in Leona X., ki ga je naslikal Rafael. Michael Triegel sam bi sicer morda raje slišal omembo Caravaggia, ki mu je bila prav tako zaupana prestižna služba papeževega portretista. In tako je v letih 1605 in 1606 naslikal papeža Pavla V. Trieglovo slikarstvo namreč večkrat povezujejo prav s Caravaggiem, kar se sicer v današnjem času zdi skoraj neverjetno. Vendar ni. Michael Triegel namreč vztraja pri tako imenovani tehniki 'bella maniera' oziroma se zgleduje po starih italijanskih mojstrih od zgodnje renesanse do manierizma, nekoliko pa se ozira tudi k metafiziku Giorgiu de Chiricu in nadrealistu Salvadorju Daliju. Očitno je, da je Trieglov slog bližje Katoliški cerkvi kot pa na primer slog kakšnega Gerharda Richterja, ki je v popolni abstrakciji stiliziral novo okno v kölnski katedrali. In tako so cerkveni dostojanstveniki pri Trieglu - čeprav gre za zapriseženega vernika - naročili že več slik.
Do takrat, ko bo Triegel predstavil portret papeža Benedikta XVI. oziroma do izpolnitve naročila regensburške škofije, bo minilo še veliko časa. 41-letnik je zdaj dokončal prve študije, ki jih je tudi predložil na avdienci pri papežu. A sledilo bo še veliko skic in študijskih slik, preden se bo Triegel lotil končne slike, ki naj bi bila visoka 1,2 metra.
Nova leipziška šola
Michael Triegel pripada Novi leipziški šoli, katere član je ne nazadnje tudi slikar Neo Rauch, ki so mu ta čas v nemčiji ob njegovi petdesetletnici posvetili dve veliki pregledni razstavi, o katerih boste več izvedeli v prihodnjih dneh. Termin Nova leipziška šola se navezuje prvenstveno na delo slikarjev leipziške akademije oziroma na delo ustvarjalcev z leipziške Visoke šole za grafiko in knjigoveštvo. Gre za dela, ki so nastajala od ponovne združitve obeh nemških držav in jih karakterizira predvsem sprega prevladujoče figuralike in abstrakcije, ki deluje predvsem kot vezni člen med figuralnimi elementi kot nosilci sporočilnosti.
V galeriji si lahko ogledate izsek iz opusa Michaela Triegla.