Dogodek je pripravila SNG Drama Maribor v sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor (UKM), Pokrajinskim arhivom Maribor in Mariborsko knjižnico. Premierno bo dogodek predstavljen 18. oktobra v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor, sledil pa mu bo voden ogled Maistrove knjižnice – kulturnega spomenika državnega pomena. Ogled knjižnice bo vodila zgodovinarka in njena skrbnica Vlasta Stavbar.

Literarnozgodovinski dogodek z naslovom Rudolf Maister - mariborska legenda, ki ga je pripravila dramaturginja mariborske Drame Maja Borin in bo pospremljen z dokumentarnim gradivom Pokrajinskega arhiva Maribor, bosta vodila dramska igralca mariborske Drame Minca Lorenci in Vojko Belšak.

Rudolf Maister s pesniškim imenom Vojanov ni bil le legendarni general prve slovenske vojske, prvi med borci za severno mejo, bil je tudi pesnik, ljubitelj umetnosti, bibliofil z eno največjih zasebnih knjižnic v Jugoslaviji, ljubiteljski slikar, pobudnik prve likovne razstave v Mariboru in gonilo kulturnega in umetniškega življenja na Štajerskem po prvi svetovni vojni.

Z omenjenim dogodkom, ki ga bodo 19. novembra ponovili v šentiljski knjižnici, 26. novembra v Račah in 3. decembra v Hočah, bodo počastili spomina na Rudolfa Maistra – mariborsko legendo, ki se je s svojimi pogumnimi in zgodovinsko prelomnimi dejanji vpisal med najvidnejše slovenske osebnosti 20. stoletja. Vlada je sicer letošnje leto ob njegovih okroglih jubilejih razglasila za Maistrovo leto.

Maister je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne pomembno prispeval k temu, da sta Maribor in širša okolica danes slovenska. Potem ko je lokalni nemški občinski svet razglasil Maribor z okolico za del nemške Avstrije, je Maister s svojo vojsko 1. novembra 1918 prevzel poveljstvo nad Mariborom in vso Spodnjo Štajersko ter ju podredil oblasti Narodnega sveta za Štajersko. Ob tem je nastala tudi prva redna slovenska vojska s slovenskimi častniki in slovenskim poveljevanjem.