Med sodelujočimi so pomembna imena s sodobne likovne scene kot tudi mladi, obetajoči likovniki. Letošnja častna gosta sta Vlado Goreski iz Severne Makedonije in slovenski slikar Veljko Toman. Iz Slovenije prihajajo še Miha Majes, Patricija Knap, Sabina Šinko, Uroš Potočnik in Vladimir Leben. Med tujimi gosti so poleg Goreskega še Anna Jurkiewicz in Reza Kellner, ki prihajata iz Avstrije, Jasmina Jakopanec iz Hrvaške, Lorenzo Palumbo iz Italije in Tetyana Donets iz Ukrajine. Tudi na letošnjem simpoziju bo sodeloval fotograf Brut Carniollus, ki bo dokumentiral dogajanje.

Sodelujoči avtorji predstavljajo narodnostno in generacijsko raznoliko skupino. Prisegajo na različna motivna izhodišča, sloge, načine in tehnike likovnega izražanja. Za vsakega posameznika je značilna avtorsko prepoznavna, intimno svojstvena in izoblikovana likovna poetika, so zapisali organizatorji.

Umetniki bodo na Sinjem Vrhu ustvarjali vse od petka, v četrtek pa bo dan odprtih vrat, na katerega vabijo najširše občinstvo. Simpozij se bo sklenil z razstavo, predstavitvijo avtorjev in njihovih del ter s spremljajočim kulturnim programom, napovedujejo organizatorji.

Sledila bo priprava kataloga, v začetku decembra pa prva razstava v Kosovelovem domu v Sežani. Pozneje bodo dela na ogled postavili še v razstavišču Nikolaja Pirnata v Idriji oz. v Mestnem muzeju Idrija ter v Šivčevi hiši v Radovljici. Nadaljevali bodo tudi razstavno sodelovanje s Pavlovo hišo iz avstrijske Potrne, kjer domuje krovna organizacija štajerskih Slovencev, Kulturno društvo člen 7 za avstrijsko Štajersko. Razstava bo na ogled tudi v Italiji, v Čedadu (Fondazione de Claricini Dornpacher).

Simpozij, ki je nastal na pobudo Klavdija Tutte, "s svežino izbranih likovnih ustvarjalcev uresničuje svojo vlogo in nadvse pomembno poslanstvo. Tudi razstavno potovanje, ki sledi delovnemu srečanju, gre po svoji tradicionalni poti in pojavljajo se celo nova povabila za gostovanje razstav. Tako ostaja projekt skozi vse leto povezan s publiko in ohranja aktualnost", so ob začetku likovnega srečanja še zapisali organizatorji.

Med organizatorji projekta so Polona Kunaver Ličen (Lona Verlich), David Ličen in družina Vidmar kot gostitelj. Umetniška vodja je Anamarija Stibilj Šajn.