Kot opisujejo v muzeju, odlikovanja nekaterih znamenitih Slovencev hranijo v muzeju, druga so se ohranila v zasebnih zbirkah ali pa so še v družinski lasti.

Številni Slovenci so se, kot še pravijo v muzeju, povzpeli na najvišja mesta v tedanjih državah, tako v vojaški službi – major Jurij Vega, general Blaž Žemva, general Rudolf Maister, general Adolf Kilar ipd. – kot tudi v civilni službi – diplomat Jožef Švegelj, podpredsednik vlade Kraljevine Jugoslavije Anton Korošec idr.

Tudi v povojni Jugoslaviji so Slovenci zasedali najvišja mesta v strukturah tedanje države in bili odlikovani z vrsto domačih in tujih odlikovanj – npr. Matija Maček in Edvard Kardelj. V samostojni Sloveniji sicer bera domačih odlikovanj ni tako visoka, so pa bili nekateri Slovenci, na primer predsednik Janez Drnovšek, odlikovani z vrsto visokih tujih odlikovanj, so zapisali v Narodnem muzeju Slovenije.

"Vsako odlikovanje namreč s seboj prinaša neko zgodbo, pa naj bo ta takšna ali drugačna. Nekaj jih bomo poskušali povedati mi," so zapisali.

Razstava bo na ogled septembra prihodnje leto.