Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

V Kinodvoru je bila na sporedu ljubljanska premiera animirane različice kultne slovenske pravljice Muca Copatarica, s čimer film prihaja v redno distribucijo po dvoranah Art kino mreže Slovenije. Ogledati si ga bo mogoče samostojno ali v sklopu programov Muca Copatarica in prijatelji ter Muca Copatarica in druge zgodbe.

Eden od najbolj priljubljenih likov slovenske otroške literature Muca Copatarica avtorice Ele Peroci in ilustratorke Ančke Gošnik Godec je ob 65-letnici dobil še animirano različico v kratkem filmu v režiji Roka Predina. Film so predpremierno prikazali 5. junija, na dan, ko je ilustratorka legendarne otroške pravljice praznovala 97. rojstni dan. Ob projekciji je letošnja prejemnica nagrade za življenjsko delo Riharda Jakopiča dejala, da so jo "strašno počastili za rojstni dan".

Režiser Predin je tedaj povedal, da je pravljica klasika, zato so v animaciji uporabili ilustracije Ančke Gošnik Godec iz legendarne slikanice Muca Copatarica. Kot je pojasnil, so bili pri produkciji previdni, da pravljici niso stopali na prste, podobi nič odvzeli in produkciji dodali nič nepotrebnega. Spremenili so le tisto, kar je za animirani film potrebno.

Muci Copatarici je glas v animiranem filmu posodila igralka Silva Čušin. Scenarij je napisal Andrej Predin, avtor glasbe je Daniel Pemberton, pod oblikovanje zvoka se podpisuje Barnaby Templar - Fonic. Film je nastal v produkciji hiše Stara Gara, producent je Miha Černec, izvršna producentka pa Mihaela Trupi. Koproducent je Radiotelevizija Slovenija, film pa sta finančno podprla Slovenski filmski center in Mestna občina Maribor. Zgodba je prvič izšla leta 1957 in do danes doživela več kot 30 ponatisov.

V Kinodvoru bodo v okviru programa Prvič v kino ter v sklopu programa Muca Copatarica in druge zgodbe ponudili še tri kratke animirane filme: Hribci – Zajtrk Marjana Mančka iz leta 1993, Koyaa – Vesele vilice Kolje Saksida (2019) in Egon Klobuk Igorja Šinkovca (2011), je mogoče razbrati iz napovedi Kinodvora.