Antromi so antropogeni biomi, naravna okolja ali habitati, ki jih človek preoblikuje po svoji potrebi. Vključujejo strnjena naselja, obdelovalne površine, pašnike ter polnaravna zemljišča in notranje prostore. Weinberger k temu dodaja še dva nova antroma – prostor zunaj fizičnih zaznav in virtualno realnost. "Tu vidim nadaljevanje procesa z gradnjo terarijev ter herbarijev za proizvodnjo hrane in raznih megastruktur kot mikrobivalna okolja človeka. Od tod slike s temi strukturami, Terrarium, Plantasia ... Taka okolja sem poimenoval Neoantromi, torej neo – nov, antrom – umetni ekosistem, se pravi, novi umetni ekosistemi," je zapisal umetnik.

Kot piše v sporočilu za javnost, slikar lahko zgradi svoj svet iz delcev, ki pripadajo različnim ravnem bivanja, upodobi stvari, ki veljajo za težko upodobljive ali celo nevidne, se premika v času in prostoru v vse smeri in v takšnem megaprostoru preoblikuje staro in naseli novo življenje.

Za Weinbergerja je idealna predpodoba/prispodoba geodezična kupola, ki jo je konstruiral ameriški vizionar, izumitelj, filozof Buckminster Fuller. Običajno se vse slike dogajajo v takšni umetelni notranjosti, njena velikost se spreminja, razteza in je neomejena. Pod kupolo se odvija življenje, ki ga ne motijo človeški spori in spopadi.

Slikar si pri delu prisvaja različna orodja in ikonografijo iz znanosti, popularne kulture, množičnih medijev ter kolektivnih praks. Slika se spreminja v medijsko površino, ki jo obvladujejo glitchi, trenutne ali podaljšane zamrznitve gibanja, ki ustvarjajo mozaične, statične ploskve in vzorce, in veljajo za splošen kliše v medijski izraznosti.

Glitch torej ni nekaj medijsko nezavednega, temveč prej pričakovana ali napovedujoča cezura v kontinuiranem narativu. Naslikani glitch ni kopija, temveč simulaker z lastno pojavnostjo in dejavnostjo. Od tu se ponuja slikarju pot v predstavna območja, ki zapuščajo medijske in tehnološke klišeje in vodijo v poosebljeno notranjost navidezno površnih, naglih in spektakelskih prizorov današnje kolektivne digitalne ikonosfere, še piše v sporočilu za javnost.

Weinberger je diplomiral in magistriral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, leta 2020 pa je tam prejel izvolitev v naziv docent za področje slikarstvo. Kontinuirano razstavlja v slovenskih in mednarodnih galerijskih prostorih, njegova likovna dela so vključena v zasebnih in javnih zbirkah.

Razstava v galeriji Equrna bo na ogled do 25. januarja.