Nikolaj Beer je na slovenskem likovnem prizorišču trdno zasidran avtor. V skoraj petih desetletjih delovanja je ustvaril obsežen slikarski opus, utemeljen na bogati osebni ikonografiji ter prepoznavni likovni govorici, so v galeriji zapisali v vabilu na odprtje razstave.

"Pri oblikovnih vidikih Beerovega slikarstva je treba izpostaviti njegovo spontano in zgoščeno risbo, ki v svojem ekspresivnem izrazu zelo uspešno podpira motivne plati umetnikove ustvarjalnosti. Pomemben formalni element, ki ga umetnik nevsiljivo vključi v svoje kompozicije, je pogosto tudi njegov rokopis, s katerim v obliki citatov ali aforizmov povzema naslikano oz. z nami deli lasten miselni tok, ki ga spremlja in vodi med ustvarjalnim procesom," so zapisali.

Najprepoznavnejši element Beerovega slikarskega opusa pa so izredno pastozni barvni nanosi, iz katerih zgnete podobe ravno do te mere, da se lahko še razberejo. Skozi bogato barvno plastenje avtor prikazuje odlično obvladovanje kolorita.

"Beer, ki ni bil nikoli zares abstrakten slikar, se je najbolj udomačil v polju figuralike in krajine, a tudi v teh ostaja pomensko dovolj odprt in metaforičen, zato nas tudi ne preseneča širok krog občinstva, ki jo s svojo univerzalno govorico dosežejo njegova dela," še piše na vabilu.

Razstava je razdeljena na tri glavne sklope. V okviru figuralike sta razstavljena sklop portretov vaških marginalcev ter cikel žanrskih prizorov gostilniških omizij, tretji sklop pa predstavljajo krajinski prizori Beerovega rojstnega Goričkega, ki so v umetnikovem opusu prisotni že od samih začetkov, še posebej izrazito pa od sredine 80. let prejšnjega stoletja.

Beer se je rodil leta 1945 v Križevcih v Prekmurju, leta 1973 je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Gabrijelu Stupici diplomiral iz slikarstva.