Teh se je udeležilo pet slovenskih umetnikov in gostij iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Umetniški vodja je bil Robert Lozar. Razstava bo na ogled do 2. septembra.

Majske likovne kolonije se je udeležilo sedem likovnikov: pet slikarjev, slikar in kipar ter grafičarka.

Udeleženci letošnje kolonije so bili slikarka Rebeka Abdagić (Sarajevo), slikarka Mihaela Rašica (Zagreb), grafičarka Alja Košar (Ptuj), slikar in kipar Bojan Mavsar (Vrhnika), slikar Domen Dimovski (Kranj), slikar Janez Kardelj (Ljubljan) ter slikarka Katja Pal (Murska Sobota).

Gre za umetnike različnih likovnih jezikov in širokega izraza. Kot je v navadi, pa udeležencem kolonije niso predpisali teme ali motiva, je ob koloniji povedal njen umetniški vodja in črnomaljski slikar Lozar.

Zaznamujejo jih različne avtopoetike in tehnike ustvarjanja. To je sicer v duhu te novomeške kolonije, "kjer gre za soočanje različnih avtorjev različnih generacij in da se potem nekako pride do notranjega dialoga in zanimive razstave", je dodal.

Želeli so le, da se v istem prostoru srečajo različni ustvarjalci. Ta različnost pa lahko vpliva na avtorsko iskanje lastnega ustvarjalnega mesta, povzroča ustvarjalne iskre in ustvarjalni dialog, je še dodal Lozar.

Po podatkih Dolenjskega muzeja se je v novomeški mestni zbirki, ki nastaja ob tej koloniji, do letošnjega srečanja nabralo 140 likovnih izdelkov 126 likovnikov iz Slovenije in nekaterih drugih držav. Kolonija je sicer v okrilju Dolenjskega muzeja potekala sedemnajsto leto. Nekaj na Novomeških likovnih dnevih ustvarjenih del je stalno razstavljenih v prostorih novomeške občinske uprave in rotovža.

Kolonijo Novomeški likovni dnevi v Dolenjskem muzeju pripravljajo ob podpori Mestne občine Novo mesto in drugih podpornikov. Skrbnik omenjene mestne zbirke je Dolenjski muzej. Pobudnik kolonije in njen umetniški vodja prvih 15 let je bil novomeški slikar in specialist grafike Janko Orač.