Na razstavi, ki bo na ogled do konca leta, so postavljene fotografije Fotokluba Color in Fotokluba Reka, ki delujeta v okviru Zveze tehniške kulture Reka, s katero v muzeju sodelujejo že vrsto let.

Razstavo z naslovom Mesto Reka – industrija, arhitektura in ljudje je omenjena zveza pripravila ob podpori Pomorskega in zgodovinskega muzeja Hrvaškega primorja Reka, so sporočili iz tehniškega muzeja. Postavitev v ospredje postavlja pomen tehniške kulture, ki je skozi čas oblikovala mesto, njegovo industrijsko dediščino, arhitekturo in meščane.

Fotoklub Color je leta 1961 ustanovila skupina fotografov, med pobudniki je bil reški fotograf Fernando Soprano, ki je sodeloval na več kot 300 fotografskih razstavah in prejel več kot 40 nagrad ter bil prvi predsednik Hrvaške foto unije. Klub organizira številne fotografske razstave in delavnice, med katerimi izstopata tekmovalna razstava mednarodnega značaja WOMAN, ki letos zaznamuje 20-letnico, in deset let mlajši Salon črno-bele fotografije 100+1.

Zgodovina Fotokluba Reka sega v leto 1897, ko je bila v stavbi tedanje madžarske gimnazije na Reki v okviru Kluba naravoslovcev ustanovljena fotografska sekcija. S tem so bili postavljeni temelji kontinuitete reške ljubiteljske fotografije, ki jo fotoklub vzdržuje še danes.

Iz obeh fotoklubov sta njuna predsednika Ivica Nikolac in Borislav Božić izbrala skoraj 30 avtorjev, ki so s svojimi fotografijami zastopani na razstavi.

Kot so še sporočili iz muzeja, z razstavo zaznamujejo 18. leto sodelovanja z Zvezo tehniške kulture Reka, ki so ga začeli leta 2006 z razstavo o Nikoli Tesli v Hrvaškem kulturnem centru na Sušaku na Reki. Do danes so pripravili več skupnih razstav, med njimi razstavi o Stanku Bloudku in Juriju Vegi ter različne tematske razstave, med drugim o elektriki, zvoku in svetlobi. Zveza je leta 2021 izdala tudi publikacijo o petnajstih letih sodelovanja z muzejem pri širjenju in popularizaciji tehniške kulture ter o skupnih projektih.

Zveza je krovna organizacija društev tehniške kulture in drugih pravnih oseb, ki izvajajo programe tehniške kulture na Reki. Šteje 55 članov, ki delujejo v 12 panogah tehniške kulture, od astronomije, videotehnike in robotike do modelarstva in letalstva.