Na Mestni občini Maribor ocenjujejo, da so storili pomemben korak v izvedbi EPK 2012, nova organizacija pa bo začela delati v sorazmerno kratkem času. Foto: www.maribor.si
Na Mestni občini Maribor ocenjujejo, da so storili pomemben korak v izvedbi EPK 2012, nova organizacija pa bo začela delati v sorazmerno kratkem času. Foto: www.maribor.si

Tega bi ustanovila Mestna občina Maribor ob sodelovanju z ostalimi deležniki projekta - partnerskimi mesti in ministrstvom. Omenjen pristop so poleg še dveh možnosti analizirali v študiji z naslovom Optimalizacija pravne forme projekta EPK Maribor 2012, ki jo je v sodelovanju z občino in Narodnim domom pripravil Bogomir Kovač.

Poleg omenjenega modela, ki predvideva ustanovitev novega javnega zavoda kot nosilca projekta, so analizirali še model, ki predvideva razširitev obstoječega javnega zavoda Narodni dom, in model, ki predvideva, da EPK postane vzporedni projekt Narodnega doma. Med slabostmi teh dveh modelov so nejasna in težavna notranja organizacija javnega zavoda, trk različnih poslovnih kultur, radikalna sprememba vodenja, netransparentno delovanje osnovne in projektne dejavnosti, problematično ločevanje računovodskih evidenc in drugo.

Prednosti izbranega modela
Kot glavne prednosti za ustanovitev novega javnega zavoda navajajo predvsem novo vodstvo in povsem prilagojen projektni management, transparentnost financiranja in obvladljivost poslovanja, večja preglednost poslovanja v razmerju do drugih izvajalcev, učinkoviti nadzor, evalvacija celotnega projekta in usklajevanje s partnerskimi mesti.

V dogovoru z ministrstvom so na mariborski mestni občini opredelili operativne naloge pri pripravi ustanovitvenih aktov in se dogovorili za učinkovito vzpostavitev nove organizacije.