George Steiner je bil eden od najboljših sodobnih poznavalcev evropske literature. Foto: Reuters
George Steiner je bil eden od najboljših sodobnih poznavalcev evropske literature. Foto: Reuters

Steiner, znan po svoji analitični spretnosti in zgovornosti, je umrl v Cambridgeu, kjer je preživel večino življenja z ženo, zgodovinarko in akademikinjo Zaro Steiner. Star je bil 90 let.

Rodil se je avstrijsko-judovskim staršem leta 1929 v Parizu, leta 1940 pa je družina prebegnila v ZDA. Že v mladosti je zato tekoče govoril francosko, nemško in angleško, pozneje se je naučil še italijanščine. (Tudi zato se je v karieri pogosto dotikal mita Babilonskega stolpa, nalog prevajalcev in dragocenosti "večjezičnih" pisateljev, kakršni so bili Beckett, Borges in Nabokov.)

Njegova akademska kariera je bila nič manj kot sijajna: sredi petdesetih let je doktoriral v Oxfordu. Najprej, na začetku šestdesetih, je poučeval v Cambridgeu, potem, od srede sedemdesetih, angleško literaturo in primerjalno književnost v Ženevi ter se nazadnje, v devetdesetih, vrnil v Oxford, kjer so posebej zanj odprli stolico za primerjalno književnost.

S svojim delom je Steiner, ki ga je literarna kritičarka Maya Jaggi opisala kot poliglota in polihistorja, razdvajal javnost. S širokim področjem obravnave, ki je vključevalo jezikoslovje, filozofijo in literarno kritiko, je izzval tako pohvale kot tudi neodobravanje stroke.

Obravnaval je številne pisce od Homerja do Kafke in napisal knjige o Antigonah od Sofoklove naprej, o smrti tragedije, se pravi o umiranju tragedije v novoveški drami, o Dostojevskem in Heideggerju.

Recenzent Lee Siegel je leta 2009 v časniku The New York Times na to temo pripomnil: "Steinerjeva osupljiva vrlina je sposobnost, da se v enem samem odstavku preseli od Pitagore, prek Aristotela in Danteja do Nietzscheja in Tolstoja. Njegova nadležna hiba je sposobnost, da se v enem samem odstavku preseli od Pitagore, prek Aristotela in Danteja do Nietzscheja in Tolstoja."

Prišli smo potem. Zdaj vemo, da človek lahko ob večerih bere Goetheja ali Rilkeja, lahko preigrava Bacha in Schuberta, potem pa gre zjutraj na svoje delovno mesto v Auschwitz.

George Steiner

Bil je eden od dveh judovskih učencev v njegovi šoli v Franciji, ki je preživel holokavst. Vprašanja, povezana s tem temnim obdobjem evropske zgodovine, so prežemala velik del njegovih spisov. "Črna skrivnost tega, kar se je zgodilo v Evropi, zame ni ločljiva od moje identitete," je denimo zapisal v eseju z naslovom A Kind of Survivor.

Čeprav je bil velik zagovornik umetnosti in je o njej veliko pisal, pa je opozoril, da ta ne ščiti pred grozotami holokavsta. V knjigi, objavljeni leta 1967, je zapisal: "Prišli smo potem. Zdaj vemo, da človek lahko ob večerih bere Goetheja ali Rilkeja, lahko preigrava Bacha in Schuberta, potem pa gre zjutraj na svoje delovno mesto v Auschwitz."

Steiner je bil gostujoči profesor na številnih univerzah. Prejel je mnoga priznanja, med njimi francosko odlikovanje viteza legije časti. V slovenščini sta dostopni njegovi knjigi Resnične prisotnosti in Smrt tragedije.