Slika visi v prostorih dekana od leta 1792, odslej bo na ogled v novourejeni galeriji v opatiji. Foto: Wikipedia
Slika visi v prostorih dekana od leta 1792, odslej bo na ogled v novourejeni galeriji v opatiji. Foto: Wikipedia

Slika iz leta 1749 prikazuje Westminstrsko opatijo s procesijo vitezov Reda kopeli. Gre za prvo umetniško delo, na katerem sta upodobljena znamenita zahodna stolpa, dokončana leta 1745.

"Gre za eno najboljših umetniških del v opatiji," povzema besede kustosinje Susan Jenkins spletna publikacija The Guardian. "Zelo smo navdušeni," je še povedala.

Red kopeli je leta 1725 ustanovil Jurij I. Vsaka štiri leta je pripravil slovesnost ob sprejemanju novih članov. Procesija je takrat, v 18. stoletju, potekala od opatije do prinčevih prostorov v parlamentu. Prav ta prizor je upodobil Canaletto.

Sliko je umetniku naročil dekan opatije Joseph Wilcocks, opatiji jo je zapustil njegov sin leta 1792. Prenova dekanovih prostorov in ureditev galerije leta 2018 pa sta omogočili, da bo opatija lahko javnosti predstavila enega svojih draguljev.

Slikal je predvsem vedute mest
Canaletto je živel med letoma 1697 in 1768, njegovo pravo ime je bilo Giovanni Antonio Canal. Rodil se je v Benetkah, učil pa se je pri očetu in v Rimu. Desetletje je preživel v Londonu, nato pa se vrnil v rojstno mesto. Slikal je predvsem vedute mest, v katerih je živel – najpogosteje Benetk, pa tudi Londona in Rima.

Beneške motive je Canaletto izdeloval v glavnem za angleške naročnike, ki so jih želeli imeti kot spomin na svoje bivanje v mestu v laguni. Pri slikanju je dosledno upošteval perspektivo, natanko izdeloval detajle in uporabljal svetle, sijoče barve. Slikal je tudi fantazijske vedute z izmišljenimi motivi in izdeloval jedkanice. Bil je učitelj Francesca Guardija in svojega nečaka Bernarda Bellotta, prav tako znanega kot Canaletto. Vplival je na krajinarsko slikarstvo 19. stoletja.