Raztreščenje umetnine se je zgodilo med posebnim predogledom Koonsove razstave v Art Wynwoodu v Miamiju.

Jeff Koons ob svojem Psu iz balona na razstavi v muzeju Guggenheim v Bilbau v Španiji. Foto: AP
Jeff Koons ob svojem Psu iz balona na razstavi v muzeju Guggenheim v Bilbau v Španiji. Foto: AP

Sijoča ​​modra skulptura, ena od znanih Koonsovih skulptur iz cikla "psov iz balona", je bila ocenjena na 39.000 evrov, poroča britanski The Guardian. Nekateri zbiratelji menijo, da je šlo za performans ali kaskaderski podvig, a uradno še ni znano.

"Videl sem žensko, ki si je ogledovala razstavo in tapkala po kipu, potem pa je stvar padla in se razbila na tisoče kosov," je povedal umetnik Stephen Gamson za podružnico Fox News v Miamiju. Gamson je novinarjem povedal, da je mislil, da je ženska tapkala po umetnini, da bi videla, ali gre za pravi balon.

Mimoidoči je naredil videoposnetek, medtem ko so zaposleni v galeriji pometali drobce keramike. "Ne morem verjeti, da bi nekdo to prevrnil," je slišati glas na posnetku.

Benedicte Caluch, umetniška svetovalka pri Bel-Air Fine Art, ki je sponzorirala Koonsovo delo, je za Miami Herald povedala, da ženska ni nameravala zlomiti dela in da bo zavarovanje krilo škodo.

Koons, ki ni bil navzoč, črpa navdih iz vsakdanjih predmetov, vključno z živalmi iz balonov. Njegove skulpture psov iz balona so v živih barvah in se razlikujejo po velikosti, od manj kot 30 cm v višino do več kot tri metre.

Z njegove retrospektive v muzeju Whitney. Foto: Reuters
Z njegove retrospektive v muzeju Whitney. Foto: Reuters

Leta 1955 rojeni umetnik velja z edinstvenim in inovativnim ustvarjanjem za enega najbolj prepoznavnih sodobnih umetnikov. Kot ameriški "kralj kiča" je na sodobnem umetniškem prizorišču "izbruhnil" v osemdesetih. Navdih črpa iz najrazličnejših umetnostnih slogov, kot so nadrealizem, popart in dadaizem, v njegovih delih v harmoniji sobivajo na prvi pogled izključujoči koncepti.

Raziskuje novodobne obsesije
"Prilastil" si je že vse od jumbo plakatov do sesalnikov, stripovskih junakov in plastičnih igrač. Od nekdaj je poudarjal, da bi rad s svojo umetnostjo nagovoril čim širše občinstvo; raziskuje novodobne obsesije s spolnostjo in poželenjem, raso in spolom ter zvezdništvom in mediji; tako raziskuje vloge moči, materializma, družbenih razredov in potrošništva v sodobnem življenju.