V prvi operi iz cikla prenosov, Donizettijevi Anni Bolena, bo kot mlada kraljica nastopila ena najbolj cenjenih opernih solistk Anna Netrebko. Foto: EPA
V prvi operi iz cikla prenosov, Donizettijevi Anni Bolena, bo kot mlada kraljica nastopila ena najbolj cenjenih opernih solistk Anna Netrebko. Foto: EPA
MET
S pomočjo najsodobnejše tehnologije prihaja operna hiša s skoraj 130-letno zgodovino v Slovenijo kot uvod v program Maribora EPK 2012. Foto: EPA
Lent
Matinejske predstavitve programa EPK bodo priložnost tako za ustvarjalce, da svoje delo predstavijo na izviren način, kot tudi za obiskovalce in prebivalce, da skozi neposredno izkušnjo z ustvarjalci začutijo utrip EPK 2012. Foto: EPA
Anna Netrebko v visoki ločljivosti

"Opera sodi med izvedbeno najzahtevnejše vrste kulturnih dogodkov. Priložnosti, da jo doživimo v polnem sijaju z največjimi svetovnimi pevci in dirigenti, so zato zelo redke. Cikel prenosov Metropolitanske opere prinaša kakovostno alternativo: sočasno kot Newyorčani in gledalci po vsem svetu bomo v Mariboru uživali v vrhunskih produkcijah programa The Met!," razmišlja vodja programskega sklopa EPK Terminal 12 Aleš Šteger.

Operni zvedzniki v 51 državah sveta
Cikel prenosov je v v mariborskem SNG-ju odprla opera Gaetana Donizettija z naslovom Anna Bolena. Sicer pa bodo poleg Netrebkove v letošnji sezoni občinstvu na različnih koncih sveta prepevali še Plácido Domingo, Renée Fleming, Jonas Kaufmann, David Daniels, Joyce DiDonato, Deborah Voigt, Matthew Polenzani in drugi.

Ena najbolj znanih opernih hiš na svetu, ki si je takšen status pridobila v svoji že skoraj 130-letni zgodovini, vedno znova pripravlja repertoar z največjimi spektakli, na njenem odru pa nastopajo najboljši izvajalci svojega časa. Njen posebni z emmyjem nagrajeni program The MET: Live in HD, serija neposrednih prenosov oper v gledališča in kinodvorane, letos vstopa že v šesto sezono, takšne prenose opernih predstav iz New Yorka pa spremljajo ljubitelji opere v več kot 1.500 dvoranah v 51 državah sveta.
Ključi mesta odklepajo vrata EPK-ja
Danes bodo snovalci programa evropske prestolnice kulture v Mariboru začeli še predstavitve nekaterih načrtovanih dogodkov, ki se bodo v okviru programskega sklopa Ključi mesta dogajali leta 2012. Tem bodo namenjene sobotne matineje, ki bodo v Vodnem stolpu na Lentu ponudile priložnost tako za ustvarjalce kot občinstvo za vpogled v dogajanje v letu kulturnega prestolovanja.
Vse do prihoda novega leta in s tem tudi uradnega prevzema naslova EPK-ja bodo predstavitve pripravljali ob sobotah med 10.00 in 11.00.
Prvi se predstavlja Tone Partljič
Premierna sobotna matineja je namenjena pisatelju in publicistu Tonetu Partljiču, ki bo z ekipo soustvarjalcev predstavil dve gledališki noviteti - žalostno komedijo Aldo in Micika ter veseloigro z glasbo Otroci Lenta, ki jih je avtor napisal posebej za EPK. Pogovor bo povezovala koordinatorka Ključev mesta Petra Bauman.
Ključi mesta so zamišljeni kot eden izmed štirih programskih sklopov EPK-ja, ki je osredotočen na oživitev starega mestnega jedra. Množica kulturnih dogodkov naj bi spremenila mestni utrip s programskimi, arhitekturnimi in vsebinskimi posegi.

Anna Netrebko v visoki ločljivosti