Boris Cavazza je za vlogo Ignjata Glembaja letos prejel prvo kristalno matico festivala Mostarsko proljeće. Foto: Pozorište Atelje212
Boris Cavazza je za vlogo Ignjata Glembaja letos prejel prvo kristalno matico festivala Mostarsko proljeće. Foto: Pozorište Atelje212
Gospoda Glembajevi navdušili Križanke

Kritiško izvrstno sprejeto predstavo beograjskega gledališča bodo danes ob 21.00 v Križankah uprizorili v okviru Festivala Ljubljana. Starega bančnika Glembaya, glavo družine, ki je svoje bogastvo zgradila na zločinih, prevarah in goljufiji, igra Boris Cavazza. Igralec je na odprtju festivala Mostarsko proljeće 2012 za vlogo aprila prejel festivalsko nagrado za "najboljši umetniški dosežek". V obrazložitvi so med drugim zapisali, da je "briljantno odigral vlogo Ignjata Glembaja".

Predstava, ki jo je režiral Jagoš Markovič, je po premieri februarja lani žela same pohvalne kritike. Kot dogodek sezone v Beogradu so jo označili v Večernjem listu. "To je predstava, ki ostaja z vami še po odhodu iz gledališča," je dodala Aleksandra Glavacki.
Zlu se ne izogne nobena generacija
Osrednji zaplet drame, ki je eno najbolj izstopajočih del na tleh nekdanje skupne države in je tudi v letošnji sezoni ljubljanske Drame v režiji Ivice Buljana po mnenju številnih predstavljala njen vrhunec, poteka med mogočnim tajkunom Ignacem Glembajem in njegovim sinom Leonom. Ta je v nasprotju s svojim očetom slabič, dekadentni umetnik, ki se po enajstih letih blodenja po evropskih mestih zaradi materine smrti in očetove poroke z baronico Castelli vrne domov. Tu odkrije svet, poln intrig, laži, licemerja, vohunjenja in skritih zločinov. Zlo se prestavlja iz generacije v generacijo, njegova moč celo žrtve spreminja v krvnike.
Poleg Borisa Cavazze igrajo v predstavi še Anica Dobra, Nikola Ristanovski, Radmila Tomović, Branislav Trifunović, Svetozar Cvetković in drugi.

Gospoda Glembajevi navdušili Križanke