Foto:
Foto:
Ostanki Alamuta zahodno od iranske prestolnice Teheran.
Janez Pipan, direktor Drame.

Režijo so zaupali Sebastijanu Horvatu, svetovna premiera predstave pa bo 28. julija v avstrijskem Salzburgu, in sicer na festivalu Salzburger Festspiele. Za dramatizacijo besedila je poskrbel Dušan Jovanović, ki je na predstavitvi projekta pojasnil, da bodo gledalci lahko sledili poti Ibna Tahirja od tedaj, ko se se pridruži upornikom na Alamutu, do trenutka, ko uvidi, da je žrtev manipulacije.

Pri dramatizaciji romana se je Jovanović skušal izogniti projiciranju terorizma na muslimane, in je raje zasledoval idejo manipulacije z mladimi ljudmi, ne glede na njihova prepričanja.

Na predstavitvi projekta sta poleg Jovanovića in Horvata sodelovala še direktor in umetniški vodja ljubljanske Drame Janez Pipan in Martin Kušej, direktor gledališkega programa na Salzburger Festspiele.

V igri za pero Maxa Reinharda
Kušej je pojasnil, da bo letos salzburški festival obogaten z novim programom, v katerem se bodo predstavljali predvsem mladi gledališki režiserji. V ta program je poleg Alamuta uvrstil še italijansko delo La Scimia - Carnezzeria (v režiji Emme Dante iz Italije), Phaidro (Arpad Schilling, Madžarska) in Zablode gojenca Törlessa (Dušan David Parizek, Češka). Med mladimi režiserji bodo izbrali najboljšega, ki bo prejel pero Maxa Reinharda in 13.000 evrov denarne nagrade.

Drama je v predstavo vložila svoj maksimum
Janez Pipan je poudaril, da so v SNG-ju Drama Ljubljana za pripravo predstave uporabili svoje maksimalne potenciale. Za Alamuta so se odločili, tako pravi Pipan, po dolgotrajnem premisleku, končni odločitvi pa je botrovalo prepričanje, da gledališče doseže najvišje uprizoritvene vrhove takrat, ko je besedilo ustvarjalcem zelo blizu. Ker je tema Alamuta aktualna in sodobna, poleg tega pa Bartolovo besedilo tudi zelo kakovostno, s tem ni bilo težav.

Ljubljansko občinstvo si bo predstavo premierno lahko ogledalo 8. oktobra v SNG-ju Drama Ljubljana.