Gledališki trg v Moskvi, ki je bil dokončan leta 1825, je nastal po načrtih Josepha Boveja, a je zaradi večkratnih prenov prvotna neoklasicistična simetrija izgubljena. Foto: EPA
Gledališki trg v Moskvi, ki je bil dokončan leta 1825, je nastal po načrtih Josepha Boveja, a je zaradi večkratnih prenov prvotna neoklasicistična simetrija izgubljena. Foto: EPA
Bolšoj teater
Notranjost Bolšoj teatra so popolnoma slekli in jo bodo v celoti prenovili, na stropu pa se bo namesto sovjetskih kladiva in srpa, ki sta tam visela desetletja, znašel dvoglavi orel iz izvirnega ruskega grba. Foto: EPA

Obnova stavbe, ki je bila zgrajena med letoma 1821 in 1825, naj bi znašala 700 milijonov ameriških dolarjev, njeno ponovno odprtje pa je bilo že večkrat prestavljeno.

Po prvih napovedih naj bi bila obnova, ki jo v celoti finančno podpira ruska vlada, končana letos, pozneje so datum prestavili na leto 2009. Z ruskega ministrstva pa so zdaj sporočili, da je prišlo do zamud pri obnovitvenih delih, zato je nova letnica začetka delovanja te svetovno znane stavbe v bližini Rdečega trga 2011.

Razlogov za zamude naj bi bilo več; od slabe finančne konstrukcije do vedno novih zagat, povezanih z gradbeno kompleksnostjo stavbe. V projekt obnove je vključenih kar 700 fizičnih delavcev.

Več prenov, a še nikoli tako celovita
Bolšoj teater so leta 2005 zaprli, ker so se na pročelju pojavile velike razpoke, ter po vse glasnejšem pritoževanju nastopajočih in drugih zaposlenih nad pomanjkanjem prostora v zaodrju. Teater so sicer v dolgi dobi - deluje že od leta 1776, ko sta ga ustanovila prince Peter Urusov in Michael Maddox , prva predstava v omenjeni stavbi pa je bila leta 1825 -, že večkrat prenavljali, a še nikoli tako celovito kot zdaj, ko se bodo na novo lotili tako temeljev kot zidarskih del. Prenova naj bi zopet vzpostavila izvirno akustiko gledališča, ki je z leti in večkratnimi prenovami izgubila na kakovosti.

Novi Bolšoj teater deluje še naprej
V novem Bolšoj teatru, ki je prizidek izvirne stavbe in so ga zgradili v neverjetnih šestih mesecih, še vedno uprizarjajo širok repertoar koncertov in predstav. Ker gre za najbolj slavni gledališči v Moskvi, sta zelo priljubljeni pri turistih, zato so tudi cene veliko višje kot v drugih ruskih gledališčih, še posebej za baletne predstave, pri katerih se cene primerjajo s tistimi na Zahodu.

Arhitekturno je stavbo Bolšoj teatra je zasnoval sloviti arhitekt Joseph Bove, v njem delujeta balet in opera, ki veljata za ena najstarejših in največjih ansamblov na svetu. Teater je sicer krovna ustanova baletne akademije Bolšoj, najbolj priznane baletne šole na svetu.

A. K.