Če je Moskva predaleč, lahko še letos Bolšoj teater ujamete v Londonu, Parizu ali Torinu. Foto: EPA
Če je Moskva predaleč, lahko še letos Bolšoj teater ujamete v Londonu, Parizu ali Torinu. Foto: EPA
Predsednik Putin si ogleduje Bolšoj teater
Rusi so z obnovo kultne institucije odlašali tako dolgo, da se jim je skoraj sesula. Foto: EPA

Moskovski Bolšoj teater bo čas do konca obnove matičnega gledališča premostil z gostovanji v tujini in s skrčenim programom za domače občinstvo. Baletne nastope so med drugim napovedali v Berlinski državni operi, kjer bodo med 17. in 21. oktobrom izvedli baleta Labodje jezero in Bistri Bach, je ta teden obljubil generalni direktor Anatolij Iksanov.

S prenovo so predolgo odlašali
Na predstavitvi sporeda za 232. igralno sezono je Iksanov pojasnil, da je obnova 150 let stare gledališke zgradbe dražja, kot je bilo predvideno. Kar 60 odstotkov zgradbe je bilo namreč v stanju, da bi se lahko vsak hip zrušila, zato bodo morali dodatno utrditi tako temelje kot tudi zidove. Za strokovnjake je posebej trd oreh akustika.

Iksanov je dokončanje del na največji ruski operni in baletni hiši napovedal za jesen leta 2008, kot je bilo tudi sicer načrtovano. Leta 2009 se bo znova dvignila še zavesa; dotlej bodo predstave na odru, ki so ga usposobili za prehodno obdobje. Za sanacijo dotrajanega objekta je država namenila 15 milijard rubljev oziroma 430,3 milijona evrov.

Če ne gre Mohamed h gori ...
Sezono bodo začeli 5. oktobra z opero Pikova dama Čajkovskega pod dirigentskim vodstvom Mihaila Pletneva. Poleg dveh opernih in treh baletnih premier, ki jih bo postavil v Moskvi, bo Bolšoj gostoval v tujini, med drugim v Londonu (od 30. julija do 19. avgusta 2007), Torinu (od 4. do 24. decembra), Parizu (od 3 do 25. januarja 2008). Na glasbenem festivalu nemške dežele Schleswig-Holstein bo nastopil 16. in 18. julija 2008.