59. Festival Borštnikovo srečanje se bo odvil med 3. in 16. junijem v Mariboru. Foto: Festival Borštnikovo srečanje
59. Festival Borštnikovo srečanje se bo odvil med 3. in 16. junijem v Mariboru. Foto: Festival Borštnikovo srečanje

Za uvod v letošnje Borštnikovo srečanje bodo ob 18. uri v GT22 odprli razstavo oziroma prostorsko postavitev #2 Mini teater 25let/demo verzija, uro kasneje bo v SNG-ju Maribor sledilo odprtje razstave fotografij Boštjana Laha. Ob 20. bo tam kot prva predstava na festivalu na ogled Angel zgodovine (L'Angelo della Storia) italijanskega umetniškega kolektiva Sotterraneo. Tudi sicer se bodo v prvem tednu do slavnostnega odprtja zvrstila predvsem gostovanja tujih gledališč, kot je to že postalo običajno v zadnjih letih.

Programski steber ostaja izbor 12 slovenskih uprizoritev
Tokratna izvedba Borštnikovega srečanja prvič v njegovi zgodovini prinaša tudi lastno festivalsko produkcijo. Predstava Konec sveta v treh dejanjih v režiji Selme Spahić bo slovensko premiero doživela v torek, 4. junija, v SNG-ju Maribor. Gre za koprodukcijo z Zagrebškim gledališčem mladih in Beograjskim dramskim gledališčem v okviru mednarodnega projekta Sence pandemije: skriti glasovi.

V dneh po petkovem slavnostnem odprtju bo stekel še tekmovalni program, ki ostaja jedro tega osrednjega slovenskega gledališkega festivala, ki so ga v Mariboru prvič organizirali leta 1966, sprva pod imenom Teden slovenskih gledališč. Tudi letos je v igri za festivalske nagrade 12 slovenskih uprizoritev, ki jih je letos izbral selektor Blaž Lukan.

Predstave tekmovalnega programa

Elfriede Jelinek: Ljubimki
Režiserka Nina Ramšak Marković, Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana, premiera 11. 2. 2023.

Dominik Smole: Antigona
Režiser Luka Marcen, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, premiera 16. 2. 2023.

Milan Ramšak Marković: Deževen dan v Gurlitschu
Režiser Sebastijan Horvat, Prešernovo gledališče Kranj in Mestno gledališče Ptuj, premiera 27. 3. 2023.

Shelagh Stephenson: Pet vrst tišine
Režiserka Maša Pelko, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, premiera 19. 4. 2023.

Tony Kushner: Angeli v Ameriki. Gejevska fantazija o nacionalnih temah. I del: Tisočletje se bliža, II del: Perestrojka
Režiser Ivica Buljan, Mini teater Ljubljana, premiera 3. 5. 2023.

Marko Sosič, Tadej Pišek: O snegu in ljubezni
Režiser Tadej Pišek, Zavod Godot in Slovensko stalno gledališče Trst, premiera 11. 6. 2023.

Jernej Lorenci, Dino Pešut in ekipa: Pohorski bataljon. Poskus rekonstrukcije
Režiser Jernej Lorenci, Mestno gledališče ljubljansko in Mestno gledališče Ptuj, premiera 26. 9. 2023.

Tjaša Črnigoj, Lina Akif, Sendi Bakotić, Nika Rozman, Vanda Velagić, Tijana Todorović, Barbara Kapelj, Tea Vidmar, Lene Lekše: Spolna vzgoja II. Serija predavanj-performansov o seksualnem užitku žensk
Režiserka Tjaša Črnigoj, Nova pošta (Slovensko mladinsko gledališče, Maska Ljubljana) in Mesto žensk, premiera 7. 10. 2023.

Po motivih življenja in dela Karla Destovnika - Kajuha: Juriš
Režiserka Živa Bizovičar, Slovensko ljudsko gledališče Celje, premiera 9. 10. 2023.

Tony Kushner: Angeli v Ameriki. Pred pragom tisočletja in Perestrojka
Režiserka Nina Rajić Kranjac, Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana, premiera 15. 10. 2023.

Rrose Selavy: Razpoka
Režiser Jan Krmelj, Mestno gledališče ljubljansko, premiera 26. 10. 2023.

Milan Ramšak Marković: Prometej: ena lepa apokalipsa
Režiser Sebastijan Horvat, Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor, premiera 24. 11. 2023.

Prav tako 12 uprizoritev je v spremljevalnem programu, ki ga je sestavil umetniški direktor festivala Aleš Novak ter vanj uvrstil tako slovenske kot predstave iz tujine. "Pri izboru me je vodilo načelo izvedbene vrhunskosti predstav, njihov pomen za razvoj slovenskega gledališkega izraza in prostora, za promocijo novih avtorskih poetik, tudi za reprezentativnost in zaokroženost nekega enotnega slovenskega gledališkega prostora," je dejal.

Dokumentarizem, kritika in prevajanje
Osrednji dogodek strokovnega programa je posvečen dokumentarizmu v gledališču. V sodelovanju z več partnerji se bo odvila tudi okrogla miza na temo izginjanja gledališke kritike, dogodek na temo prevajanja na področju dramatike, predstavitev novih knjig s področja gledališča ter tri razstave gledališke fotografije. Več vsebin je posebej namenjenih študentom ljubljanske Akademije za gledališče, radio in televizijo (AGRFT), ogledati si bo mogoče tudi tri študentske produkcije.

Umetniški direktor festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak, igralec Branko Šturbej in direktor SNG-ja Maribor Danilo Rošker na razglasitvi prejemnika Borštnikovega prstana. Po Roškerjevih besedah je ta festival okno v svet slovenskega gledališča:
Umetniški direktor festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak, igralec Branko Šturbej in direktor SNG-ja Maribor Danilo Rošker na razglasitvi prejemnika Borštnikovega prstana. Po Roškerjevih besedah je ta festival okno v svet slovenskega gledališča: "Maribor s tem dokazuje, da je gledališko mesto." Foto: Boštjan Lah/Borštnikovo srečanje

Igra, ki prihaja "iz resničnega epicentra gledališča"
Na sklepni prireditvi 16. junija v SNG-ju Maribor bodo razglasili prejemnike festivalskih nagrad. Že zdaj pa je znano, da Borštnikov prstan letos prejme leta 1961 v Mariboru rojeni igralec Branko Šturbej.

Sorodna novica Letošnji dobitnik Borštnikovega prstana je Branko Šturbej: "Gre za krono"

"Igralski razpon Branka Šturbeja je širok, zajema vloge tako v klasičnem kot sodobnem repertoarju, enako suveren je v drami in komediji, v vsako vlogo, se zdi, vstopa z enako 'naivnostjo' in neposrednostjo, z domala otroškim čudenjem, počasi, a zanesljivo pa skozi njen razvoj – ob nesporni 'tehnični' virtuoznosti – pridobiva presunljivo miselno in emotivno globino. Njegova igra vselej prihaja, kot je bilo nekoč zapisano, 'iz resničnega epicentra gledališča'," je v imenu žirije za Borštnikov prstan zapisal Lukan.

Lani je strokovna žirija nagrado za najboljšo predstavo namenila predstavi Zaprta študija. "New Constructive Ethics" režiserke Nine Rajić Kranjac v produkciji Prešernovega gledališča Kranj. Borštnikov prstan pa je prejela Nataša Matjašec Rošker, prvakinja Drame SNG-ja Maribor.