10 let intimnega odra GT22

Intimni oder GT22, edini neodvisni, nevladni oder uprizoritvene umetnosti v Mariboru, letos praznuje 10. obletnico delovanja. Jubilejno sezono je Kulturno-umetniško društvo Moment odprlo z odprtjem razstave Pregled slovenske odrske fotografije: 10 let Intimnega odra in mariborsko premiero solo performansa Roka Kravanje Slovenska transverzala. Letos prvič uvajajo abonma Intimni, deseto obletnico pa bodo med drugim zaznamovali z mednarodnim festivalom neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi/Crossings maja prihodnje leto.

Na Intimnem odru premiera solo performansa Roka Kravanje
Kaj se je zgodilo v 10 letih?

Kot sporočajo iz KUD-a Moment, je nekoč v prostorih Intimnega odra obratoval nočni klub, nato so ga skupaj s prijatelji, starši, znanci in splošno zainteresiranimi posamezniki ter z veliko prostovoljnega dela in entuziazma korenito spremenili, preuredili v uprizoritveni umetnosti prijaznejši prostor. Namesto separejev so zdaj praktikabli, ki tvorijo tribuno za občinstvo, v nekdanjem VIP-prostoru je zdaj zaodrje. Na Intimnem odru GT22 je bilo v 10 letih odigranih 46 premier, največ gledalcev je bilo leta 2019 na predstavi Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav, ko jih je prostor sprejel 72. Med avtorji, ki so delali in nastopali na Intimnem odru, so Mare Bulc, Matija Solce, Nik Škrlec, Ahmed Tobasi, Nataša Živković, Barbara Matijević, Damir Avdić, Bert & Nasi, Gregor Zorc, Minca Lorenci, Maruša Majer, Filip Šebšajevič, Barbara Kukovec, Anže Zevnik, Katarina Stegnar, Mladen Dolar, Dario Varga, Blaž Šef, Bojana Kunst, Marko Radmilović, Filip Dobranić, Damjana Černe, Renata Salecl in drugi. Prva produkcija je bila leta 2014 produkcija Inkubatorja Moment – predhodnika Momentovega programskega delovanja in financiranja, predstava z naslovom Za 4 stenami 014, prva koprodukcija pa je bila Lovci na srečo (z Marušo Majer, Zalo Ano Štiglic in Rokom Kravanjo). Prva gostovalna predstava je bila predstava Vie Negative Tonight I celebrate (Uroš Kaurin).

Slovenska transverzala: meditativna terapija pred izzivi vsakdana
Rok Kravanja
je svojo najnovejšo predstavo Slovenska transverzala osmišljal skoraj dve leti in predstava, ki je nastala v koprodukciji z Vio Negativo, je organski podaljšek dveh kreativnih laboratorijev. V solo performansu nas Kravanja popelje v čas svojega odraščanja, ko sta bila z očetom izkušena planinca. "To je tudi moje osebno romanje v planine in predelovanje nekih vsebin, ki so se zgodile meni v profesionalnem in osebnem življenju," je za TV Slovenija povedal Kravanja, ki v na videz idilični podobi planinstva prikaže način spopadanja s temačnejšimi družinskimi skrivnostmi.

Deseto sezono Intimnega odra je odprla tudi fotografska razstava v nastajanju Pregled slovenske odrske fotografije: 10 let Intimnega odra, ki bo zaključena maja prihodnje leto na mednarodnem festivalu Prestopi/Crossings, ko bodo v razstavo vključili še pregled scenografije. Rdeča nit razstave so predstave, ki so gostovale na Intimnem odru, razstavljene pa so fotografije Nade Žgank, Mihe Frasa, Mihe Sagadina, Gregorja Salobirja in Andreja Firma, ki so pomembno dokumentirali mariborsko gledališko dogajanje.

Desetletje ustvarjanja intimnosti
V desetletju se je na Intimnem odru zgodilo 46 premier, pri njih so med drugim gostovali Ahmed Tobasi, Bert & Nasi, Matija Solce, Damir Avdić, Nik Škrlec, Minca Lorenci, Maruša Majer, Anže Zevnik, Katarina Stegnar, Mladen Dolar, Dario Varga, Blaž Šef, Bojana Kunst in še veliko drugih odmevnih imen. "V desetih letih se je tudi izoblikovala skupnost, ki soustvarja, podpira in razvija neodvisno kulturo," je ob tem dodal programski vodja Momenta Uroš Kaurin.

Moment, društvo za razvoj sodobnih uprizoritvenih umetnosti, si z lastno produkcijo in gostujočimi predstavami na Intimnem odru prizadeva za žanrsko raznolikost od gledališča predmetov, glasbeno-plesnih predstav, lutk za odrasle do pripovednega gledališča. "Razvijamo neodvisno uprizoritveno umetnost. Neodvisno v smislu, da na nas nihče ne pritiska: vi boste ustvarjali program na tak in tak način, za te in te ljudi. Mi smo tega osvobojeni, seveda omejeni s financami, ampak osvobojeni nekega diktata in znotraj teh okvirjev potem skušamo narediti in ustvariti najboljše, kar znamo," je v izjavi za TV Slovenija povedal Zoran Petrovič, producent in član programa ekipe Moment.

Intimni oder, namenjen raziskovalno naravnani produkciji, deluje od leta 2014. Foto: Moment
Intimni oder, namenjen raziskovalno naravnani produkciji, deluje od leta 2014. Foto: Moment

Novosti letošnje sezone
V novi sezoni Moment prireja še tri premiere. Prva, lutkovna predstava Dobro jutro, travnik v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor, je na 35. Poletnem lutkovnem pristanu v Mariboru že prejela nagrado otroške žirije. Po Slovenski transverzali bo druga premiera oktobra, in sicer predstava Death & Sound mlade hrvaške režiserke Tončice Knez v zasedbi Luke Piletiča, Roka Kravanje in Tilna Kožamelja, ki skozi smrt raziskuje življenje. Predstavo uvrščajo v stil gledališča predmetov in napovedujejo, da bo "zelo vizualna, z veliko močnih senčnih podob in bo gledalca povabila v negotov prostor med življenjem in smrtjo".

Večje praznovanje pripravljajo maja prihodnje leto, ko znova organizirajo mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi/Crossings. Njegov program bodo sestavljali umetniki iz Romunije, Italije, Velike Britanije, Francije, Bolgarije in Hrvaške, pripravljajo pa tudi izobraževalni program. Na njem se bo zvrstila tudi zadnja premiera sezone, predstava Tonight v izvedbi Bertranda Lesce in Nasija Voutsasa. Nadaljevanje predhodnih dveh performansov The End in The Beginning "bo nadrealistični komični vpogled v nocojšnjost", še napovedujejo v Momentu.