V Celovcu so velenjske dijake sprejeli z navdušenjem. Foto: ŠC VELENJE
V Celovcu so velenjske dijake sprejeli z navdušenjem. Foto: ŠC VELENJE
Predstavo odlikuje tudi glasba v živo. Foto: ŠC VELENJE

V Mladinskem domu (Jugendheim) v središču avstrijske Koroške so predstavo odigrali kar dvakrat, gledalci pa so dijake sprejeli z navdušenjem. Obisk skupine Jukebox.app v Celovcu je začetek kulturne izmenjave in druženja mladih iz ŠC-ja Velenje in dijakov iz šol s slovenščino kot učnim jezikom na koroški strani. V načrtu je povratno gostovanje, predvidoma v oktobru 2014, v povezavi s plesno, glasbeno, igralsko in drugimi delavnicami pod strokovnim mentorstvom in z udeleženci z obeh strani.

Jukebox.app (kratica App pomeni aplikacijo) skozi zgodbo lepo poveže to vintidžnapravo z razvojem različnih glasbenih slogov skozi čas. Zgodba drzno popelje skozi oči dijakov prek posameznih vidnejših predstavnikov rocka, džeza in popa 20. stoletja do glasbenih slogov modernejše dobe. Posebnost predstave je, poleg odličnih koreografij (delo Maše Kolšek, Ksenije Veniger in Ajde Kričaj), izvrstnih pevcev (pod taktirko Tomaža Pačnika in Petra Rozmana) in duhovitih dramskih vložkov (pod mentorstvom Bojane Urbanc), predvsem glasbena skupina, ki pevce, plesalce in igralce spremlja v živo. Glasbeno skupino sestavljajo učitelji GŠ-ja GVIDO, poleg Tomaža Pačnika še Andrej Prezelj, Marko Berzelak (ansambel Spev) in Jure Repar.

Bojana Urbanc (mentorica ŠCV-ja): ''Predstavo Jukebox.App smo izvedli v dobrih treh mesecih. Priprave so potekale v prostorih ŠC-ja Velenje. Posebnost letošnje predstave je v tem, da je nastajala sproti. Ideje smo črpali drug od drugega, navdih pa so nam vsekakor dali tudi dijaki sami, ki so pri projektu sodelovali z največjim veseljem in so z mojstrsko izvedbo na koncu navdušili polno dvorano Doma kulture. Vsekakor je zanimivo, da imamo med nami tudi predstavnika druge zvrsti glasbe, pevca narodno-zabavne skupine Spev, Marka Berzelaka, ki je član glasbene skupine, ki predstavo Jukebox.App spremlja v živo. Marko je dejal, da mu ta način izvajanja glasbe predstavlja nov izziv, predvsem pa ga navdihuje delo z dijaki. Ti so glasbeno skupino sprejeli zelo pozitivno in uspeh izvedbe je bil s tem že skoraj zagotovljen. Vsi sodelujoči smo veliki ljubitelji amaterskega gledališča. Energija in zanos, ki jo čutimo, se kažeta tudi na odru in nedvomno prevzameta gledalce. In to razlog, da v tem delu tako uživamo in se veselimo ponovitev, ki bodo nedvomno sledile tudi v naslednjem šolskem letu.''