Foto: Zavod En-knap
Foto: Zavod En-knap
Sorodna novica Knjiga EN-KNAP 1993–2020 kot spomin in opomin na to, kar je nekoč bilo

Član mreže Aerowaves je tudi zavod EN-KNAP. Iztok Kovač je najprej leta 1993 ustanovil mednarodno plesno skupino En-Knap, leto pozneje pa je zaživel še produkcijski zavod EN-KNAP.

Mreža kot največja tovrstna organizacija v evropskem prostoru vsako leto 20 izbranim produkcijam ponudi možnost gostovanj in mreženje znotraj bogate in razgibane plesne scene v Evropi, medtem ko ljubiteljem plesa ponuja možnost ogleda kakovostne plesne produkcije na njihovih lokalnih odrih.

Festival Poletna Plesna Vesna prinaša nabor predstav izbranih evropskih ustvarjalcev na področju sodobnega plesa. V Stari mestni elektrarni ga je odprl Alessandro Carboni iz Italije s predstavo Kotna razdalja nebesnega telesa.

Foto: Zavod En-knap
Foto: Zavod En-knap

Tudi raziskovanje potencialov plesa v virtualni realnosti
Za festival so na osmih lokacijah po Ljubljani pripravili sodobnoplesne predstave umetnikov mreže, izbranih v letih 2020 in 2021, tri virtualne predstave prek VR-očal v sklopu pionirskega projekta Springback Ringside, predstavitev projekta Oder360 in Pepelkin Bal Moderne, družabni dogodek za vse starosti in vseh predznanj, kjer se lahko v sproščenem vzdušju pod milim nebom vsakdo nauči kratkih plesov, ki so skozi 25 let zaznamovali zgodovino mreže.

V projektu Springback Ringside/Oder360 raziskujejo potenciale plesa v virtualni realnosti. Projekt se spogleduje s prihodnostjo in se sprašuje, ali se lahko tudi v navidezni resničnosti vživimo v koreografijo. Na festivalu bodo v VR-tehnologiji predstavili nekaj del, v sklopu projekta Oder360 pa bo zavod EN-KNAP predstavil odlomke predstav, kjer je gledalec iz avditorija pomaknjen na sredino odra, v središče plesnega dogajanja. Projekt je v okviru mreže partnerjev Centra za Kreativnost omogočil petim izbranim ustvarjalcem adaptacijo njihovih del v 360-stopinjskem okolju.

Velik Pepelkin Bal Moderne na Kongresnem trgu
Družabni plesni dogodek Pepelkin Bal Moderne bo v soboto ob 20. uri na Kongresnem trgu ponudil možnost občinstvu, da zapleše v koreografijah preteklih Aerowavesovih umetnikov. Korake bodo narekovali Frederic Werle, Jurij Konjar, George Mxolisi Khumalo in Alexandros Stavropoulos.

Mednarodni festival Plesna Vesna