Na 168 straneh knjiga ponuja spoznanje ključnih metod in prebojnih trenutkov opusa gonilne sile Iztoka Kovača, monografske predstavitve ključnih predstav iz zgodovine plesne skupine EN-KNAP in razkrije, kakšen pomen za razvoj sodobnega plesa in slovenske umetnosti jim pripisujejo Jedrt Jež Furlan, Uroš Grilc, Blaž Lukan in Stojan Pelko.

Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut

Knjiga je nastajala dobri dve leti. "Ko je v uvodni sekvenci Vrtoglavih ptičev leta 2019 Iztok Kovač izoliral plesalce v svetlobne komore, še nismo vedeli, da bomo leta 2020 temu rekli socialna distanca. Ko smo se sredi drugega vala epidemije v tiskarni dotikali zadnje verzije njenih platnic ('soft touch') in iskali podobnosti med razgaljenim knjižnim hrbtom in odrskim vrviščem, smo vsi nosili maske in bili meter in pol proč drug od drugega. A kakor plesa ni brez dotika, giba ni brez drugega, prihodnosti ni brez objema in ploska, poljuba in prijema, solza in krvi, tudi EN-KNAPA ni brez vezaja bližine. Fizične, socialne in kolektivne bližine," je knjigi na pot do bralcev zapisal urednik Pelko. "In če nas v času socialne distance ne morete obiskati na odru, lahko ta knjiga pripleše naravnost na vašo knjižno polico, nočno omarico ali kavno mizico. Z enim dotikom, za vedno."

Posebna je tudi grafična podoba knjige, ki po besedah oblikovalk že sama po sebi govori na eni strani o surovosti knapovske pristne drže in na drugi strani o zelo smiselni in premišljeni formi ter s posodobljenim nadaljevanjem nekoč davno zastavljene grafične podobe zaokroži knapovsko delovanje tudi po vizualni plati, so sporočili iz zavoda.

Knapi letijo v nebo! EN-KNAP je mali slovenski čudež, kot sanjski kratek stik med rudarskimi revirji in avantgardo sodobnega plesa, med jaškom in nebom, med spustom v globino in poletom v brezdanje višave. Plesa sicer ni mogoče strniti v fotke in besede, a knjiga vendarle čudežno stori, kar je mogoče, da besede in podobe zaplešejo.

Mladen Dolar

Ob tem dodajajo, da kljub epidemiji produkcija ni zastala. Kovač in plesalci skupine EN-KNAP Group v studiu trenutno snujejo celovečerno predstavo v sodelovanju z avstralsko skladateljico Catherine Milliken in pevcem Michaelom Schiefelom. Predstava, ki v osrčje postavlja domovino in odnos do nje, bo končno obliko dobila v maju.

Med epidemijo so svoj avtorski projekt NIČ ustvarili tudi sodelavci s področja odrske tehnike in oblikovanja svetlobe, zvoka ter videa, februarja pa je bila po spletu premierno uprizorjena predstava EN-KNAP Group z naslovom COGITO.